U toku realizacija projekta Afirmacija multikulturnog identiteta Tuzle

U toku je realizacija projekta koji je posvećen nacionalnim manjinama u Tuzli pod nazivom Afirmacija multikulturnog identiteta Tuzle.

Pozdrav na romskom i albanskom jeziku, kada su Italijani doselili u Tuzlu, koja su tradicionalna jela Makedonaca? O ovim i mnogim drugim pitanjima diskutovalo se sa učenicima, koji pohađaju nastavu od šestog do devetog razreda, u osnovnim školama Jala, Centar, Brčanska malta, Tušanj te u Katoličkom školskom centru Sveti Franjo. Riječ je o aktivnostima koje se realizuju u okviru projekta „Promocija nacionalnih manjina u gradu Tuzla“, kojeg finansiraju Evropska Unija i Vijeće Evrope, u okviru programa Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku, a implementira Grad Tuzla sa Udruženjem Roma “Euro Rom”.

Sa učenicima se razgovaralo o dugogodišnjem zajedničkom životu u Tuzli, različitim običajima, kulturama i tradicijama te važnosti njegovanja razumijevanja, tolerancije i uzajamnog poštovanja. Učenici osnovnih škola imali su priliku upoznati se sa običajima i tradicijom nacionalnih manjina. Učili su o tome koje nacionalne manjine žive u gradu Tuzli, kako i kada su doselili na ove prostore, šta je specifično za svaku nacionalnu manjinu, te šta smo preuzeli iz njihove tradicije i kulture.

Prema komentarima učenika, bilo im je najinteresantnije čuti legend i naučiti nekoliko riječi iz jezika nacionalne manjine. Grad Tuzla je multikulturalna sredina, a prva aktivnost projekta „Promocija nacionalnih manjina“ bila je još jedna prilika da vidimo koliko učenici znaju jedni o drugima.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*