NASA – Fascinantni meteor prošao pored Marsa i leti prema suncu

Komet iz vanjskih dijelova Sunčeva sistema u nedjelju je napravio rijedak bliski prolaz pored Marsa gdje ga je pratila flota robotskih sondi.

Komet Siding Spring prošao je na samo 140.000 km od Marsa što je manje od polovice rastojanja između Zemlje i Mjeseca i 10 puta bliže nego što je bilo koji komet do sada prošao pored Zemlje, rekla je američka svemirska agencija NASA.

Komet, koji je ime dobio prema australskom opservatoriju koji ga je otkrio prošle godine, je kako se vjeruje prvi put u posjetu unutarnjem solarnom sistemu nakon što je napustio Oortov oblak smješten iza orbite Neptuna prije više od milion godina.

Kometi su kako se vjeruje smrznuti ostatci preostali nakon formiranja solarnog sistema prije nekih 4,6 milijardi godina.

-Ovaj komet leti prema Suncu, dok mu narasta rep – rekao je astronom David Grinspoon s instituta Planetarne znanosti iz Tuscona u Arizoni tokom kometova prolijetanja.

Komet je bio najbliži Marsu u 20 sati i 27 minuta prolazeći brzinom od 203.000 km/h.

Očekuje se da su NASA-ina tri marsovska orbitera i dva rovera kao i orbiteri Evropske svemirske agencije i Indije zabilježila prilaz i prolazak kometa, prenosi Hina.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*