WHO – Nigerija iskorijenila virus ebole

Nigerija je zvanično proglašena “slobodnom” od ebole, saopćila je u ponedjeljak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Najmnogoljudnija afrička zemlja dobila je pohvale za svoju odlučnu reakciju nakon što je zaraženi liberijski diplomata unio virus u Nigeriju u julu.

WHO je zvanično proglasio Senegal “slobodnim” od ebole u petak.

U epidemiji ebole preminulo je je više od 4.500 ljudi u zapadnoj Africi, od kojih većina u Liberiji, Gvineji i Sijera Leoneu.

Procjenjuje se da je 70 posto zaraženih preminulo u tim zemljama.

U međuvremenu se ministri vanjskih poslova EU sastaju u Luksemburgu kako bi raspravljali o jačanju njihovog odgovora na prijetnju koju predstavlja ebola.

Evropske zemlje obećale više od 500 miliona eura pomoći, ali Velika Britanija vrši pritisak da se ta suma udvostruči.

Novac se traži kako bi se pomoglo preopterećenim zdravstvenim sistemima u Liberiji, Sijera Leoneu i Gvineji i da se ublaži šteta koju ebola nanosi njihovim ekonomijama.

Uoči sastanka njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier predložio je da EU pošalje civilnu misiju u zapadnu Afriku koja bi služila kao osnova za slanje medicinskog osoblja.

Drugi diplomata izjavio je da bi avioni iz tri zemlje mogli slati pomoć u regiju – Velika Britanija za Sijera Leone, Francuska za Gvineju i Sjedinjene Države za Liberiju.

Ranije je španska vlada saopćila da je bolničarka koja je postala prva zaražena osoba izvan zapadne Afrike negativno testirana na virus, prenosi BBC.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*