Šešelj ima karcinom, Mladić nije psihički stabilan

Niti jedna od osumnjičenih za razne zločine počinjene od 1992. do 1995. godine u Bosni i Hercegovini, a kojima se trenutno sudi pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu, nema stabilno zdravstveno stanje, a neki od njih imaju i teške oblike karcinoma, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

Javnost svakako najviše zanima suđenje bivšem generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću kao i suđenje četničkom vojvodi i jednom od najutjecajnijih srbijanskih političara Vojislavu Šešelju, a uz to i sve informacije koje imaju veze sa njihovim zdravstvenim stanjem.

Tako, prema informacijama koje dolaze iz Međunarodnog suda za ratne zločine najkritičnije zdravstveno stanje je kod Voislava Šešelja (60).

Potpredsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Milorad Mirčić rekao je da su lideru SRS-a Vojislavu Šešelju otkrivene metastaze na dva mjesta na jetri i da će on sada biti podvrgnut daljem ispitivanju radi utvrđivanja koliko je tumor uzeo maha.

Predsjednik SRS-a Vojislav Šešelj jedan je od najpoznatijih optuženika Haškog tribunala, koji se u pritvoru nalazi već 12 godina.

Optužnica ga, između ostalog, tereti za zločine u Hrvatskoj (Voćin, vukovarska bolnica), BiH te za progone i likvidacije Hrvata iz Vojvodine (posebice Srijema, poznati slučaj Hrtkovaca, koje je u svom zatiranju hrvatstva preimenovao u “Srbislavce”), odnosno za ratni zločin i etničko čišćenje.

Ratni komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić (70) ima psihičkih problema. On je 15 godina odolijevao svim svjetskim potjerama. Uhapšen je u maju 2011. godine u Srbiji. Od prvog dana kada je sjeo na optuženičku klupu vidjelo se da on ima psihičke probleme.

Optužnica Mladića tereti za genocid u Srebrenici, progon muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce “plavih šljemova” UN, ‘92 – ‘95. godine.

Radovan Karadžić (69) nekoliko puta je prekidao suđenje na Haaškom sudu zbog bolesti.

– Ovdje sam došao potpuno zdrav – rekao je Karadžić sucu tokom suđenja i potužio mu se kako mu se zdravstveno stanje pogoršava zbog ventilatora u zatvoru. Tvrdio je kako mu je ventilator cijelo ljeto pravio probleme što je ostavilo zdravstvene posljedice u obliku bolova u glavi, vratu i leđima.

Požalio se i da ga to dekoncentrira pa se ne može usredotočiti na ispitivanje svjedoka koji ga terete za ratne zločine u BiH.

Najviše interesovanje svakako je izazvalo suđenje Slobodanu Miloševiću, zbog ratnih zločina na Kosovu i Hrvatskoj, te genocida u Bosni i Hercegovini, koje je počelo 2002. u Haagu.

Bivši predsjednik Srbije nije priznavao Međunarodni sud u Hagu, pa nije prihvatao ni njihove ljekare, odnosno odbijao je lijekove koje su mu donosili u pritvor, što je kasnije kod njega dovelo do srčanog udara od kojeg je i umro 2006. godine, piše Patria.

Manje poznati optuženici u Hagu, koji su po godinama uglavnom mlađi od Šešelja, Mladića i drugih, najčešće pate od psihičkih tegoba. U više navrata mnogi od njih su kazali kako ih proganjaju likove djece, žena i satarih koje su ubijali tokom srpske agresije na Bosnu i Hercegovinu, piše NAP.

(NAP/MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.