„STOP raku grlića materice“

Povodom sedmice prevencije raka grlića maternice, koja se krajem januara  obilježava  u zemljama Evrope svake godine,  “Stop raku grlića maternice”, u  JZNU Domu zdravlja u Tuzli, u Službi za zdravstvenu zaštitu žena i trudnica  Evropska nedjelja borbe protiv ove opake bolesti obilježice se u vidu radnog sastanka sa ljekarima porodične medicine

Cilj ovog sastanka je ukazati na značaj upućivanja žena na preventivne ginekološke preglede, upravo od strane ljekara porodične medicine. Naročito je važno upućivati žene koje nikada nisu uradile PAPA bris, te žene rizične dobne skupine od 24 – 65  godina života.

Redovnim ginekološkim pregledima mogu se blagovremeno otkriti rane premaligne promjene i spriječiti njihov razvoj u karcinom.

Prednosti skriniga grlića materice leže u činjenici da je grlić materice potpuno dostupan vizualizaciji ginekologa, te ginekološki pregled uz uzimanje PAPA brisa predstavlja pouzdanu, jednostavnu, brzu, bezbolnu i kratkotrajnu metodu za utvrđivanje promjena na ćelijama grlića materice.

Radni sastanak će se upriličiti u Službi za zdravstvenu zaštitu žena i trudnica u prostoriji Škole za trudnice 09.01.2018.godine sa početkom u 13:30 h.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*