Akcija „Gibraltar“: U toku lišenja slobode više osoba zbog organiziranog kriminala i korupcije

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su jutros akciju kodnog naziva „Gibraltar“ na području Sarajeva, Banje Luke, Mostara, Posušja i Gruda.

U toku su lišenja slobode više osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima iz oblasti finansijskog kriminala i korupcije.

Istražnim aktivnostima utvrđeno je da su članovi organizirane kriminalne grupe na osnovu krivotvorenih ili štetnih ugovora i faktura stekli protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od 5 miliona eura za navodni otkup TV prava i usluga, a koja najvećim dijelom nisu bila stvarno prometovana.

U toku su pretresi stambenih objekata, poslovnih prostorija i pokretnih stvari na više lokacija s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije SIPA-e, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

Aktivnosti se provode po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, u saradnji sa pripadnicima MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, MUP-a Zapadno-hercegovačkog kantona i MUP-a Republike Srpske.

Više detalja o akciji bit će saopćeno tokom dana.

( SIPA / RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*