Učenici određenih škola u Sarajevu ostali bez uvjerenja, roditelji se nisu izjasnili o jeziku

Tu informaciju potvrdio nam je i Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo.

“Mi smo već ukazivali na taj problem, ja sam čak i javno govorio o tome. Nažalost, dogodilo se ono najgore, a to je da su neka djeca faktički bila diskriminisana. O ovom slučaju javno je progovorio zastupnik u Skupštini KS Damir Nikšić koji je najavio da će na narednoj sjednici govoriti o ovom pitanju koje će sigurno proizvesti određenu diskusiju”, rekao je za Klix.ba Sivro.

Rekao nam je kako su direktori osnovnih škola u Kantonu Sarajevo iz resornog ministarstva dobili instrukciju da roditeljima kažu da se ponovo izjasne za jednu od tri opcije. U suprotnom, djeca neće dobiti uvjerenje o postignutom uspjehu na polugodištu.

“Nažalost, razum nije prevladao i šteta je već napravljena. Neka djeca nisu dobila uvjerenja, a direktori škola koji razmišljaju o djeci zamolili su razrednike da obavjeste roditelje da ne šalju djecu po uvjerenje. To su one najgore situacije gdje se gluposti odraslih odražavaju na djecu”, rekao je Sivro.

Podsjetio je da je Sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo početkom ove školeske godine kritikovao odluku sada već bivšeg ministra za obrazovanje, nauku i mlade u Kantona Sarajevo Elvira Kazazovića.

“Naš stav je jasan. Voljeli bismo da nastavnici, roditelji i djeca biraju između kvalitetnih programa, sadržaja i pristupa izučavanju onoga što je predviđeno nastavnim planom i programom, a ne da raspravljaju o tome kako će se taj predmet zvati. U vremenu kada u svijetu djeca biraju predmete, kada se uvode neki novi predmeti zbog novih znanja i vještina mi pričamo o nazivu predmeta ne samo jezika već i drugih predmeta. Mi u obrazovanju trpimo sve negativno što reforme donose. Više niko ne vodi računa o tome uče li djeca nešto korisno, odgovara li im to što uče niti ih zanimaju povratne informacije o tome šta su djeca naučila”, poručio je Sivro.

Kontaktirali smo i novu ministricu obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo Zinetu Bogunić koja nam je rekla da nije u toku s ovim dešavanjima, ali da je resorno ministarstvo u fazi rješavanja ovog problema na dugoročnom način.

Podsjećamo, u novembru prošle godine Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo zvanično je počelo provoditi instrukcije prema kojoj su škole dužne da provedu anketu kod roditelja djece kako bi se u školskoj dokumentaciji upotrebljavao samo jedan od zvaničnih jezika u BiH, dakle ili bosanski, ili hrvatski ili srpski jezik.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*