US President Donald Trump (R) gestures as he meets with North Korea's leader Kim Jong Un (L) at the start of their historic US-North Korea summit, at the Capella Hotel on Sentosa island in Singapore on June 12, 2018. Donald Trump and Kim Jong Un have become on June 12 the first sitting US and North Korean leaders to meet, shake hands and negotiate to end a decades-old nuclear stand-off. / AFP PHOTO / SAUL LOEB

Trump objavio novu strategiju raketne odbrane

Američki predsjednik Donald Trump (Donald Trump) objavio je novu američku strategiju raketne odbrane u kojoj se ističe kako je Sjeverna Koreja i dalje “vanredna prijetnja”, sedam mjeseci nakon što je prijetnju iz Pjongjanga proglasio eliminiranom.

Pregled raketne odbrane odnosi se na sve poduzete mjere zaštite SAD-a od neprijateljskih projektila. Naglašena je zabrinutost oko napredovanja Sjeverne Koreje, Rusije, Irana i Kine.

“Naš je cilj jednostavan: Osigurati otkrivanje i uništenje svih projektila lansiranih protiv Sjedinjenih Američkih Država, bilo gdje i bilo kada”, rekao je Tramp dok je objavljivao izvještaj, prenosi Rojters.

Tramp u Pentagonu nije spomenuo prijetnju Sjeverne Koreje. Međutim, vršilac dužnosti sekretara američke obrane Patrik Šanahan (Patrick Shanahan) rekao je kako je prijetnja iz Sjeverne Koreje i dalje “značajna briga”.

“Iako postoje temelji za mir sa Sjevernom Korejom, ona i dalje stoji kao vanredna prijetnja i Sjedinjene Države moraju biti oprezne”, navodi se u izvještaju.

Za Trampa, koji pokušava uvjeriti Sjevernu Koreju da napusti svoj nuklearni program, objava izvještaja dolazi u nezgodno vrijeme. Viši izaslanik Sjeverne Koreje stiže u Vašington danas, a očekuje se da će se sastati sa državnim sekretarom Majkom Pompeom (Mike Pompeo), te je moguć susret i s Trampom, koji tematiku dobro poznaje.

Njihovi razgovori, uz potencijalni susret s predsjednikom, mogli bi dovesti i do najave drugog američko-sjevernokorejskog summita, rekli su izvori za Rojters.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*