Vanredni kongres SDP-a 6. decembra, Bećirović podnio ostavku

Sjednica Glavnog odbora SDP-a, trajala je oko 12 sati, a okončana je sinoć iza 22 sata. Odlučeno je da će SDP 6. decembra održati vanredni Kongres stranke.

Na vanrednom Kongresu bi trebalo biti izabrano kompletno rukovodstvo SDP-a, kao i izmjena Statuta stranke, nakon čega bi trebao biti održan i redovni Kongres. Novoizabrano rukovodstvo će upravljati strankom do redovnog Kongresa, na kojem će se ponovo birati predsjednik SDP-a i ostali organi stranke.

Redovni Kongres mora biti održan godinu prije Lokalnih izbora.

Pred kraj sjednice je Denis Bećirović, potpredsjednik SDP-a, podnio ostavku na tu funkciju. Novinarima je nakon izlaska iz sale Općine Centar, gdje je održana sjednica, kazao kako je to učinio jer je predsjednik stranke Zlatko Lagumdžija odbio odstupiti sa svoje funkcije.

Kao što je to rekao i prije nekoliko dana, Bećirović je ponovio da je vanredni Kongres “izrežirani Kongres”, a optužio je i predsjednika stranke da skreće pažnju sa suštinskih promjena u SDP-u i unutarnje demokratizacije.

Bećirović je ponovio kako je osvojio najviše glasova na Općim izborima od svih kandidata stranke, uključujući i predsjednika Lagumdžiju.

Nakon sjednice Lagumdžija je kazao kako je GO SDP-a praktično usvojio onakvu odluku kakvu je Predsjedništvo stranke predložilo.

(klix/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*