Nusproizvodi whiskeya mogli bi postati biogorivo

Škotska tvrtka Celtic Renewables Ltd istražuje mogućnost korištenja otpada koji nastaje proizvodnjom whiskeya kao nove generacije biogoriva.

Za pripremu whiskeya potrebna su tri sastojka: voda, kvasac i žitarice, no samo se deset posto upotrijebljenih tvari zadrži u alkoholnom piću jer se preostalih 90 posto pretvori u otpad tijekom procesa destilacije. Otpad završava u moru ili se pretvara u stočnu hranu.

Celtic Renewables Ltd nastoji iskoristiti te nusproizvode te ih pretvoriti u biobutanol, biogorivo nove generacije koje se može iskoristiti umjesto fosilnih goriva. Taj bi proces trebao utjecati na smanjenje emisije ugljičnog dioksida, kao i na smanjenu potrošnju nafte te zajamčiti dovoljnu količinu goriva za ruralna područja u kojima cvate industrija proizvodnje whiskeyja, kažu iz uprave tvrtke.

Stručnjaci iz Celtic Renewablesa poboljšali su staru industrijsku tehniku fermentacije, a prednost biobutanola je da se može miješati s gorivom te držati u spremnicima na benzinskim postajama.

Godišnje se nakon destilacije proizvede 1600 milijuna litara otpada. Kapacitet sadašnjih postrojenja Celtic Renewablesa zasad je premalen da bi se sav otpad preradio u biogorivo, no vlasnici vjeruju da je riječ o gorivu budućnosti.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*