Šarović najavio inicijativu: Smanjenje carina na uvoz električnih i hibridnih auta u BiH

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mirko Šarović izjavio je danas da će ovo ministarstvo pokrenuti inicijativu za smanjenje carinskih stopa na nove automobile uvezene iz EU koji koriste električni i hibridni pogon, te nova ekološki prihvatljiva vozila.

“Proces je priveden kraju i Ministarstvo je odlučilo da ovu odluku uputi u proceduru Savjetu ministara”, rekao je Šarović novinarima u Sarajevu i dodao da bi odluka trajala godinu dana, a mogla bi se produžavati ako se pokažu dobri efekti.

Prema njegovim riječima, cilj ove odluke bila bi promocija korištenja i prodaje ove vrste automobila, koji bi doprinijeli smanjenju zagađenja vazduha.

“BiH je na začelju zemalja u regionu i cijeloj Evropi kada je riječ o upotrebi automobila na električni i hibridni pogon”, naglasio je Šarović.

On je naveo da je u 2017. godini u BiH registrovano 18 takvih automobila, dok se u EU godišnje proda više od milion.

“Ovo je prva konkretna akcija na promociji elektromobilnosti”, izjavio je Šarović nakon sastanka održanog u resornom ministarstvu sa predstavnicima vladinog i nevladinog sektora o navedenom pitanju.

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić istakao je da bi, osim ekološkog i bezbjednosnog aspekta, donošenje jedne ovakve odluke bilo put da neka od svjetskih kompanija za automobilske dijelove preseli dio proizvodnje u BiH, što bi imalo ekonomske efekte.

Lazo Šinik iz Privredne komore Republike Srpske rekao je da postoji višestruka opravdanost za donošenje odluke o smanjenju carina za vozila na električni i hibridni pogon.

Osim pozitivnih ekonomskih rezultata, donošenje takve odluke, naglasio je Šinik, doprinijelo bi većoj upotrebi ekoloških automobila i zdravijoj životnoj sredini.

(Vijesti.ba / SRNA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*