Kosovo slavi 11. godišnjicu nezavisnosti, čestitke uputili Trump, Macron i kraljica Elizabeta

Skupština Kosova je proglasila nezavisnost 17. febrauara 2008. godine tokom svečane sjednice na kojoj je proglašenje nezavisnosti pročitao tadašnji premijer Hashim Thaci.

Kako javlja RTK2, kosovskom predsjedniku Hashimu Thaciju pristigle su čestitke od mnogih svjetskih dužnosnika, među kojima i od američkog predsjednika Donalda Trumpa, francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, britanske kraljice Elizabete II i predsjednika Albanije Ilira Mete.

Centralni događaj proslave bit će parada pripadnika KBS-a koja će biti održana u 13 sati u Prištini, a najavljeno je da će tokom dana biti i svečanih sjednica Vlade i Skupštine.

“Zahvaljujemo se svim našim prijateljima, na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama, koji su doprinijeli slobodi i nezavisnosti Kosova. Bit ćemo vam zauvijek zahvalni”, napisao je Thaci na Facebooku.

Kosovski premijer Ramush Haradinaj na svečanoj sjednici Vlade izjavio je da će 2019. godina biti godina konsolidacije kosovske državnosti i zaključivanja svih otvorenih pitanja među kojima i konačni sporazum sa Srbijom, kao i članstvo u NATO-u.

Naglasio je kako Kosovo nema luksuz da se vraća unazad, jer kako je rekao, takvi koraci ne slabe samo političku elitu, već cijelo Kosovo.

Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veselji čestitao je svim građanima 11. godišnjicu nezavisnosti, istaknuvši kako će država koja je rođena 17. februara 2008. godine živjeti zauvijek.

“Naša zemlja je rođena da zauvijek ostane čuvar slobode i nezavisnosti Kosova. Čestitke za Dan nezavisnosti. Slava onima koji su dali život za ovaj veliki dan”, napisao je Veselji na Facebooku.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.