U dvostrukom bombaškom napadu u Idlibu ubijeno 13 civila

U dvostrukom bombaškom napadu u ponedjeljak ubijeno je 13 ljudi, među kojima 10-ero djece, u sirijskom gradu Idlibu pod vlašću džihadista, saopćila je ratna nadzorna grupa.

Prvu eksploziju izazvala je bomba podmetnuta pod automobil u Idlibu, saopćila je  Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Nakon što su ambulantna vozila stigla na mjesto napada, detoniran je motocikl bomba, saopćila je posmatračka grupa sa sjedištem u Britaniji.

Niko nije odmah preuzeo odgovornost za napad, a Opservatorija navodi da je ranjeno najmanje 25 ljudi.

Pokrajina Idlib, posljednji preostali veliki dio Sirije izvan vlasti predsjednika  Bashara al-Assada, pod kontrolom je saveza predvođenog bivšim sirijskom ogrankom Al-Qaede.

Grupa Hayat Tahrir al-Sham preuzela je administrativnu kontrolu nad kompletnom regijom u prošlom mjesecu, savladavši manje proturske frakcije.

Samoproglašena Islamska država također u toj regiji ima ćelije “spavača”.

Lokalni ured “vlade spasa”, administrativnog tijela koje su stvorili džihadisti, smješten na ulici, bio je meta današnjeg napada.

Idlib je bio zaštićen od velike ofanzive vladinih snaga od septembra uspostavom tampon zone koju su dogovorili saveznica Assada – Rusija i saveznica pobunjenika -Turska.

Idlib je, međutim, meta sporadičnih artiljerijskih napada vladinih snaga.

U osmoj godini sukoba u kome je ubijeno više od 360.000 ljudi, Assadova vlada kontrolira skoro dvije trećine zemlje, prenosi AFP.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*