Novak Đoković po četvrti put najbolji sportista svijeta: Mislio sam da ostavim tenis…

Novak Đoković je po četvrti put proglašen za najboljeg sportistu svijeta.

Prestižna Laureus nagrada je dodijeljena za uspjehe u 2018. godini, a Đoković je u istoj zaista briljirao. U velikom se stilu vratio na prvo mjesto ATP liste i ponovo zaigrao onako kako zna i umije.

“Nisam znao šta da očekujem ove večeri. Držao sam se filozofske – ‘ne očekuj ništa jer ćeš tako dobiti sve’. Večeras je oko mene toliko velikih sportista, mnogi od vas, koji ste u publici ste mi zagrijali srce svojim pričama. Vaša iskustva su dokazala meni i svim drugima da su borbeni duh i upornost uvijek prisutni i da te vrijednosti uvijek moramo njegovati. Također, dokazala su i da sport nosi univerzalnu poruku svima. Nelson Mandela, osnivač Laureusa, je bio u pravu kada je rekao da sport ima moć da mijenja svijet oko nas”, rekao je Đoković.

On se posebno zahvalio supruzi Jeleni na podršci u najtežim trenucima.

“Njena podrška mi je bila jako značajna u momentima kada sam sumnjao u sve, kad sam prolazio kroz dileme želim li da igram tenis”, dodao je Đoković.

On je još jednom potvrdio da je ozbiljno razmišljao da prekine karijeru.

“Da, mislio sam da napustim tenis, o nisam bio u dobrom momentu tada. Mislio sam kada sam imao operaciju da sam sebe iznevjerio, trebalo mi je nekoliko mjeseci da nađem svrhu. Ova nagrada zato reflektuje moj put ne samo u prethodnih 12 mjeseci, već tri godine, tačnije od Roland Garrosa 2016. kada sam postigao najveći uspjeh da u isto vrijeme budem vlasnik sva četiri Grand Slama. Osjetio sam ogromno olakšanje. Nisam bio ispunjen tada, pokušao sam da shvatim zašto, mislim da je to bilo zato što nisam prihvatio cijeli proces, onoliko koliko bi trebalo, koliko je ostvarenje tog cilja zahtjevalo. Shvatio sam da to putovanje ne bi bilo ništa bez tog putovanja. Tad sam shvatio koncept i smisao života. Tu leži snaga, naučio sam mnogo životnih lekcija u posljednje tri godine, naročito o sebi”, rekao je šampion Wimbledona, US Opena i Australian Opena.

(scsport.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*