Posrednik UN-a: Libija “veoma blizu tačke s koje nema povratka”

Frakcijski sukobi u Libiji guraju tu zemlju proizvođača nafte “veoma blizu tačke s koje nema povratka”, izjavio je u utorak posrednik UN-a u Libiji, komentirajući krhke napore da se dogovori primirje i uvede politički dijalog.

Ta sjevernoafrička zemlja ima dvije vlade i dva parlamenta otkako je naoružana milicija iz zapadnog grada Misrate zauzela prijestonicu Tripoli u augustu, uspostavljajući vlastitu vladu i skupštinu.

Međunarodno priznata vlada premijera Abdullaha al-Thinnija bila je prisiljena pomjeriti se 1.000 kilometara ka istoku gdje izabrani Zastupnički dom sada radi, praktično dijeleći golemu pustinjsku zemlju.

Prošlog je mjeseca specijalni izaslanik UN-a za Libiju Bernadino Leon pokrenuo inicijativu da okupi obje strane radi razgovora o primirenju i dijalogu.

Borbe su se, međutim, pojačale u protekle dvije sedmice u istočnom gradu Benghaziju, kao i u zapadnoj Libiji. Najmanje 130 ljudi ubijeno je samo u Benghaziju, gdje su borbeni avioni bombardovali islamske militante u utorak.

– Mislim da ovoj zemlji ističe vrijeme. Ova se zemlja u proteklim sedmicama primakla tački s koje nema povratka – izjavio je Leon novinarima na pres-konferenciji koju je prenosila televizija, prenosi Reuters.

Zapadne sile zabrinute se da ta članica OPEC-a tone u građanski rat jer su vlasti previše slabe da kontroliraju bivše pobunjenike koji su pomogli u svrgavanju Muammara Gaddafija u 2011. godini ali sada prkose državnim vlastima i traže udio u vlasti i u prihodima od prodaje nafte.

Leon je odbio pružiti vremenski okvir za razgovore pod posredovanjem UN-a između Zastupničkog doma i članovima iz Misrate koji su bojkotovali sjednice. Razgovori su propali zbog odsustva oružanih frakcija iz Misrate i suparničke milicije iz zapadnog grada Zintana koja se borila sa snagama iz Misrate u Tripoliju više od mjesec dana ovog ljeta.

Diplomati se, međutim, nadaju da su članovi Zastupničkog doma iz Misrate indirektno povezani sa suparničkim parlamentom u Tripoliju i da će njihovi razgovori dovesti do pokretanja šireg dijaloga.

Situacija u Tripoliju dodatno se pogoršala sukobom između provladinih snaga i islamističkih brigada iz Benghazija, najvećeg grada na istoku zemlje. U zapadnoj Libiji, izvan Tripolija, brigade iz Misrate bore se sa suparničkim borcima iz Zintana koje su protjerali iz prijestonice u augustu.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*