Njemački obavještajci upozoravaju na IS

Militanti Islamske države (IS) i ubuduće će moći izvoditi akcije u Iraku uprkos zračnim udarima snaga predvođenih SAD-om i pokušajima Iraka da vrati izgubljena područja, procjenjuje njemačka obavještajna služba BND-e u izvještaju objavljenom u utorak.

Njemački obavještajci također zvone na uzbunu zbog rastućeg broja islamskih militanata u samoj Njemačkoj spremnih na odlazak u Irak i Siriju kako bi se pridružili IS-u i upozoravaju na rastuću opasnost od nasilnih sukoba na njemačkim ulicama između suprotstavljenih radikalnih skupina.

Islamska država zauzela je ove godine velika područja u Iraku i Siriji i proglasila islamski kalifat, ubijajući i progoneći šiitske muslimane, kršćane i pripadnike drugih skupina koje ne prihvaćaju njihovu radikalnu verziju sunitskog islama.

BND-e je u izvještaju u utorak poručio da je IS u stanju uspješno djelovati u zapadnoiračkoj pokrajini Anbaru kao i u okolici Bagdada te da radi na regrutiranju iračkih sunita u borbi protiv koalicije predvođene SAD-om.

-Kontinuitet političke i sigurnosne praznine u Iraku u doglednom će razdoblju znatno osnažiti teroriste i radikalne skupine – piše u izvještaju.

BND-e tvrdi da borbe između IS-a i kurdskih snaga u sirijskom gradu Kobaneu u Siriji, blizu turske granice, pokazuju da su islamski militanti u stanju izvoditi napade čak i onda kad im je pokretljivost oslabljena zračnim napadima koalicije predvođene SAD-om.

Kad je riječ o ulozi snaga sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, BND-e procjenjuje da su one zbog ograničenih mogućnosti koncentrirane u gradskim sredinama poput Damaska, Homsa, Hame i Alepa na potezu sjever-jug i uzduž obalne crte, gdje su postigle određene vojne uspjehe.

Asadove su snage uglavnom okrenule leđa slabo nastanjenim istočnim dijelovima Sirije, dopustivši IS-u da ondje proširi područje svoga utjecaja, smatra BND-e.

Sestrinska služba BND-a, Služba za zaštitu ustavnog poretka (BfV), zadužena za obavještajno djelovanje unutar Njemačke, istovremeno je objavila da je u toj zemlji u porastu broj salafističkih islamista, a time i broj mogućih novih članova IS-a.

Prema izvještaju BfV-a, među salafijama u Njemačkoj ima i Čečena koji žive u toj zemlji, a neki od njih posebno su aktivni i nasilni. BfV je također upozorio na porast broja obračuna u Njemačkoj između islamističkih skupina i pobornika kurdske neovisnosti, što je prema mišljenju te službe odjek borbi u Kobaneu.

-Salafije regrutiraju borce za IS. Od ljeta 2014. Kurdska radnička stranka (PKK) regrutira svoje sljedbenike za borbu protiv IS-a – objavio je predsjednik BfV-a Hans-Georg Maassen u izvještaju te službe.

Sekularni PKK već se desetljećima bori protiv turskih vladinih snaga u cilju ostvarenja samostalnosti u područjima na kojima žive na jugoistoku Turske. Borbe u i oko Kobanea u posljednjim sedmicama stvorile su ponovni pritisak na krhki mirovni proces između Turske i Kurda u Turskoj.

-Zabrinuti smo zbog mogućnosti eskaliranja nasilnih sukoba ekstremista na našim ulicama – rekao je Maassen, upozoravajući na najnoviji val sukoba u njemačkim gradovima između salafija i Kurda, a posebno na sukob između salafija i skupina koje podžavaju krajnju desnicu u nedjelju u Koelnu.

Izvještaji BND-a i BfV-a objavljeni su uoči za utorak najavljene konferencije za štampu šefova njemačkih obavještajnih službi i ministra unutarnjih poslova o borbi protiv terorizma, prenosi Hina.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.