Podrška proizvođačima mlijeka BiH

Privredna komora Republike Srpske (RS) pruža punu podršku mljekarima iz RS-a, ali i cijele Bosne i Hercegovine, čije je poslovanje, kako je saopćeno, ugroženo formiranjem agrarnog budžeta članica Evropske unije (EU) u Briselu, s ciljem ublažavanja posljedica nastalih zabranom izvoza proizvoda animalnog porijekla iz EU u Rusku Federaciju.

-Formiranje ovog budžeta prouzrokovalo je veliki priliv ovih proizvoda iz EU na naše tržište po izuzetno niskim cijenama, zahvaljujući podsticajima za izvoz iz zemalja EU na treća tržišta, među kojima je i BiH – stoji u saopćenju Službe za odnose s javnošću Privredne komore RS-a.

Na ovaj način, naglašavaju, direktno su ugroženi svi proizvođači i prerađivači mlijeka u BiH, što prijeti zatvaranju velikog broja radnih mjesta i potpunom gašenju proizvodnje mlijeka u RS-u i BiH.

Zbog svega navedenog, Privredna komora RS-a smatra da se rješenje novonastale situacije, u kojoj izvoznici iz EU imaju dodatnu finansijsku podršku, između ostalog, treba tražiti u povećanju tzv. prelevmana, tj. novčanog dijela složene carinske stope na proizvode koji se najviše uvoze.

Osim toga, neophodno je ubrzati aktivnosti kako bi se omogućio izvoz svih proizvoda životinjskog porijekla iz RS-a, odnosno BiH, u zemlje EU, koji još nije omogućen.

Privredna komora RS-a smatra i da je potrebno obezbijediti i kvalitetniji i odgovorniji rad kontrolnih organa na graničnim prelazima u BiH pri uvozu, jer, prema informacijama sa kojima raspolažu, pri uvozu hrane i pića stvarno stanje robe u pogledu vrste, količine i cijena odstupa od stanja u pratećim dokumentima.

-Ovaj problem naročito je izražen kada se radi o uvozu mlijeka i proizvoda od mlijeka – smatraju u poslovnoj zajednici RS-a.

Privrednici se žale i na strane trgovinske lance koji, zbog vlasničke strukture, domaće proizvođače stavljaju u podređeni položaj u odnosu na inostrane.

Također, za Privrednu komoru RS-a je neprihvatljivo da Hrvatska dobije status koji imaju zemlje članice CEFTA sporazuma, koji je ova zemlja izgubila ulaskom u EU, a za šta postoje zahtjevi zemalja članica EU.

-Ukoliko bi se to ostvarilo, sve grane u ovom sektoru bit će u manjoj ili većoj mjeri ugrožene, a dugoročno posmatrano neke i uništene. Imajući u vidu da je ovaj zahtjev na različite načine i intezitet prisutan od vremena ulaska Hrvatske u EU, to se negativno odrazilo na našu privredu u pogledu „seljenja“ proizvodnje iz Hrvatske u RS i BiH, a negativno se odražava i na razvoj, prije svega, proizvodnje životinjskog prijekla u pogledu investicija u postojeće, pa i nove kapacitete – navodi se u saopćenju iz Privredne komore RS-a.

S obzirom na to da se i druge grane privređivanja u ovom sektoru (prerada mesa, ribarstvo, živinarstvo i pčelarstvo) nalaze u sličnoj situaciji kao i mljekarstvo, predlažu da se i njihov položaj i mjere sagledaju zajedno s aktivnostima u mljekarstvu i preduzmu “odgovarajuće” mjere.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*