Danci dokazali: Vakcina protiv ospica ne izaziva autizam!

Danski istraživači su dokazali da vakcina protiv ospica ne povećava rizik od autizma kod djece, niti ga izaziva, a velika studija na 650.000 mališana pokazala je njenu svrsishodnost.
Istraživači su koristili popis stanovništva kako bi procijenili povećava li vakcina rizik od autizma kod djece rođene u Danskoj između 1999. i 2010. godine, navedeno je na portalu “Anals of internal medisin”.

Istraživači su pratili zdravstveno stanje 657.461 mališana i dokumentovali dijagnoze iz autističnog spektra, kao i poznate faktore rizika, kao što su starost roditelja, autizam braće i sestara, prijevremeni porod i manja težina pri rođenju. Više od 95 odsto mališana vakcinsano je oprotiv ospica, a kod 6.517 dijagnosticiran je autizam.

Pokazalo se da vakcina nije povećala rizik od autizma kod djece bez rizičnih faktora, niti je izazvala autizam kod mališana sa rizičnim faktorima.

Pošto protivnici vakcine, među kojima su i političari i javne ličnosti, šire strah kod roditelja, istraživači su nastojali da naprave što je moguće širu studiju.

Problem sa vakcinacijom nastao je nakon objavljivanja studije Endrjua Vakifilda, objavljene 1998. godine u medicinskom časopisu “Lanset”. Vakifilda je finansirala advokatska firma, jer je namjeravala da tuži proizvođače vakcine.

Godinu kasnije “Lanset” je povukao studiju jer je istraga pokazala da je Vakifild promijenio ili pogrešno prikazao podatke o dvanaestero djece koja su bila osnova za zaključak njegove studije.

Brojne kasnije studije, koje su pokušale da ponove njegove rezultate, nisu pronašle vezu između vakcine i autizma.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*