Tuzla: Održan trening o korištenju mikrosimulacijskih modela u istraživanju javnih finansija

Na ekonomskom fakultetu u Tuzli danas je održan trening o korištenju mikrosimulacijskih modela u istraživanju javnih finansija. Riječ je o naprednim softverskim alatima koji se koriste za procjenu efekata izmjena politika, programa i projekata, kako bi se prije njihove implementacije dobila saznanja o očekivanim efektima takvih prijedloga.

“Prezentacija mikrosimulacijskih modela dat će značajan doprinos kako nastavnicima ekonomskog fakulteta tako i studentima za potrebe budućih naučno istraživačkih projekata, koji će imati za cilj da postignu validne, naučno utemeljene pretpostavke, na koji način određene promjene poreskih politika kao i politika socijalnih davanja mogu da doprinesu sveukupnom blagostanju i prosperitetu naše države” istakla je Meldina Kokorović Jukan v.d. dekana Ekonomskog fakulteta  Univerziteta u Tuzli.

Trening je organizovan u okviru projekta kojeg finansira Balkan Monitoring Public Finances (BMPF) putem Centra za ekologiju i energiju, Tuzla uz podršku Europske Unije.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*