Mala zastupljenost žena na pozicijama u medijima

Zastupljenost žena na pozicijama direktora u medijima u BiH je 25%, a muškaraca 74%, podaci su iz prošle godine, izvještava novinarka BHRT-a Tatjana Drljić.

Ovo su podaci koje je objavilo Udruženje BH novinari, povodom konferencije za medije pod nazivom “Položaj i zaštita novinarki u bh.medijima”, održane u Sarajevu.

Navodi se da je najlošija rodna struktura na direktorskim pozicijama u televizijskom sektoru, gdje žene zauzimaju samo 15%, direktorskih mjesta.

Žene se nalaze na trećini svih analiziranih pozicija glavnih i odgovornih urednika u medijima, a zastupljenost muškaraca iznosi dvije trećine.

Najviše žena na pozicijama glavne i odgovorne urednice je u radijskom sektoru, a najmanje u online medijima, gdje žene čine 21% imenovanih na tim pozicijama.

Početkom ove godine BH novinari su sproveli drugo istrazivanje, koje je pokazalo da i same medijske zaposlenice svoj položaj percipiraju negativno.

Nešt zbog odsustva iz najozbiljnijih informativnih sadržaja, nešto zbog težeg napredovanja u karijeri u odnosu na muške kolege.

Organizatori konferencije su Udruženje BH novinari u okviru IMEP projekta.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*