FBiH neophodni novi zakoni o stečaju i likvidacionom postupku

Na posljednoj sjednici Narodne Skuštine Republike Srpske usvojen je Nacrt zakona o likvidacionom postupku. Time je napravljen još jedan značajan korak prema poboljšanom, pojednostavljenom i isplativom režimu likvidacije u tom bh. entitetu.

U martu 2016. usvojen je i novi Zakon o stečaju u RS, čime je stečajni postupak skraćen sa 54 na 13 mjeseci, a do kraja prošle godine riješena 144 slučaja stečaja.

Federacija Bosne i Hercegovine još uvijek nema novi Zakon o stečaju niti Zakon o likvidacionom postupku, što  stvara probleme stotinama kompanija i hiljadama radnika tim kompanijama. Neusvajanjem ovih zakonskih regulativa, upozoravaju stručnjaci, otvara se novi prostor za sivu ekonomiju, finansijsku nedisciplinu i pravnu nesigurnost.

– U cijeloj BiH postoji na desetine hiljada kompanija koje su neaktivne godinama. Razlog njihovog formalnog postojanja i neizvršene likvidacije je dugotrajan i skup likvidacioni postupak koji je regulisan važećim zakonom. U cijelom procesu najviše ispaštaju radnici – ističe Hakija Zajmović, stečajni i likvidacioni sudija.

Novi prijedlog Zakona o stečaju i nacrt Zakona o likvidacionom postupku, harmonizirani sa istim zakonima u RS-u, upućeni su u Parlament Federacije BiH neposredno pred oktobarske Izbore, ali je neizvjesno kada će biti razmatrani u tom tijelu zakonodavne vlasti.

(FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*