Opširnije o konačnoj presudi Karadžiću

Žalbeno vijeće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) potvrdilo je presudu Radovanu Karadžiću za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti i povećalo kaznu s 40 godina na doživotni zatvor, javlja Anadolu Agency (AA).

Čitanje presude predsjedavajućeg Vijeća, danskog sudije Vagna Joensena, kojom je osuđen na provođenje ostatka života iza rešetaka, bivši predsjednik Republike Srpske i Srpske demokratske stranke pratio je bez gotovo ikakve reakcije.

Predsjedavajući Vijeća je rekao da smatra da je prvostepena kazna od 40 godina zatvora bila neadekvatna “s obzirom na neviđene razmjere i brutalnosti zločina”. Sudija Joensen je također rekao da je kazna neadekvatna kada se poredi s osuđenicima koji su dobili doživotne kazne zatvora.

Danski sudija je rekao da su sve tačke prvostepene presude potvrđene, osim nekoliko incidenata iz opština.

Karadžić je pravomoćno proglašen krivim za genocid na području Srebrenice 1995. godine i za progon, istrebljivanje, ubistvo, deportaciju, nehumana djela (prisilno premještanje), terorisanje, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca.

Žalbeno vijeće je potvrdilo da je Karadžić počinio zločine putem učešća u četiri udružena zločinačka poduhvata i to u udruženi zločinački poduhvat s ciljem da se bosanski Muslimani i bosanski Hrvati trajno uklone s područja u Bosni i Hercegovini na koja su bosanski Srbi polagali pravo, i to činjenjem zločina u opštinama širom BiH te u udruženi zločinački poduhvat čiji je cilj bio širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva provođenjem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja civilnog stanovništva.

Isto se odnosi na njegovo učešće u udruženi zločinački poduhvat s zajedničkim ciljem da se pripadnici UN-a uzmu za taoce kako bi se NATO prisilio da se uzdrži od vazdušnih napada na vojne ciljeve bosanskih Srba i u udruženi zločinački poduhvat eliminisanja bosanskih Muslimana iz Srebrenice u julu 1995. godine.

Žalbeno vijeće, uz izuzeto mišljenje sudije Den Prade, bilo je stava da tužioci nisu pokazali da je donesena greška pri zaključku da Karadžić nije kriv za genocid 1992. u sedam bosanskohercegovačkih opština.

Presuda Karadžiću je u sudnici MMKS-a ispraćena pomiješanim aplauzima i zvižducima.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*