Zmajevi na Grbavici počinju put ka Evropskom prvenstvu, Armenija prva prepreka

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine danas će na stadionu Grbavica u Sarajevu odigrati prvu utakmicu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine protiv selekcije Armenije.

Bh. tim novi izazov započinje nakon uspjeha u Ligi nacija, gdje su izabranici Roberta Prosinečkog završili prvi u grupi s Austrijom i Sjevernom Irskom. BiH je odigrala i veliki broj prijateljskih utakmica, a minimalne poraze doživjela je od Meksika i Španije. Vrijedi istaći da smo u 12 odigranih utakmica u 2018. godini primili svega četiri pogotka pa s puno optimizma i samopouzdanja krećemo u novi ciklus.

Selektor Prosinečki je uoči utakmice izjavio kako je Armenija jaka reprezentacija s nekoliko kvalitetnih igrača te da je sigurno kako u Sarajevo dolaze po pozitivan rezultat.

Bez Seada Kolašinca

“Očekujemo tešku utakmicu, ali vjerujemo da ćemo osvojiti tri boda i pobjedom započeti kvalifikacije. Dobro smo skautirali Armence i kroz Ligu nacija, a dosadašnje utakmice u kvalifikacijama su još jednom pokazale da nema lakih protivnika. Imamo dobru atmosferu u ekipi, favoriti smo i vjerujem da možemo do pobjede. Normalno je da ne pobjeđuju uvijek favoriti, ali mislim da Armenija nema šanse. Najvažniji je dobro započeti kvalifikacije. Nimalo lagano utakmica, ali vjerujemo da možemo pobijediti. Moramo biti sto posto spremni psihološki i fizički”, rekao je Prosinečki.

Selektor je naglasio kako je već jučer izabrao početni sastav u kojem neće biti Seada Kolašinca. Univerzalac Arsenala je imao problema kad je došao tako će ga ostaviti za utakmicu s Grčkom.

Kapiten reprezentacije BiH Edin Džeko vjeruje u pobjedu u utakmici protiv Armenije, dodajući da će mu ta utakmica ostati u posebnom sjećanju jer će to biti njegov stoti meč u državnom dresu.

“Sigurno da jeste posebna utakmica za mene jer je jubilarna stota, na mom stadionu gdje sam počeo karijeru. Sigurno da će mi niti dodatni motiv da tu stotu utakmicu odigram i najbolje do sada i sigurni da će biti još draža ako na kraju uspijemo pobijediti”, kazao je Džeko.

Za razliku od BiH, Armenija je bila nešto lošija u Ligi nacija osvojivši 10 bodova u grupi od četiri ekipe. Posebno je bio zanimljiv poraz od Gibraltara na svom terenu te remi ostvaren kod Lihtenštajna. Ni u pijateljskim utakmice prije Lige nacija se nisu naigrali pa je iza njih vrlo loša 2018. godina.

“Pokušat ćemo odigrati timski, potpuno posvećeni utakmici i svesti greške na minimum. Ukoliko tako pristupimo možemo očekivati pozitivan rezultat. BiH je u prednosti jer igra kući, ali u modernom nogometu ne pobjeđuje onaj ko je favorit nego onaj ko pravi manje grešaka”, rekao je uoči današnje utakmice selektor Armenije Armen Gyulbdaghyants.

Treći međusobni duel

Ako je vjerovati izjavama stručnjaka, ali i kladionicama, BiH je veliki favorit u današnjem meču i sve osim pobjede bilo bi veliko iznenađenje.

Inače, ovo će biti treći duel selekcija BiH i Armenije, a u dosadašnja dva, u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2010. godine, BiH je slavila pobjede rezultatima 4:1 i 2:0. Glavni sudija utakmice je Jakob Kehlet iz Danske.

Meč između BiH i Armenije igra se u subotu na stadionu Grbavica s početkom u 20:45 sati, uz direktan prijenos na kanalu Nova BH.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*