Šešelj umire, preostalo mu još šest mjeseci?

Lider radikala Vojislav Šešelj, koji je već 12 godina u pritvoru u Haškom tribunalu i kojem je prije mjesec dana ustanovljena metastaza na jetri, životno je ugrožen, pišu srbijanski mediji, prenosi bh. novinska agencija Patria (NAP).

Pacijenti sa njegovom dijagnozom, a Šešelj je prošle godine operisan zbog kancera debelog crijeva, kada mu je odstranjeno 30 centimetara ovog organa, žive od šest mjeseci do nekoliko godina, upozoravaju ljekari.

– Zdravstveno stanje Vojislava Šešelja je ozbiljno, sa elementima životne ugroženosti i zapuštenosti u liječenju – kaže doktor Milovan Bojić, šef ljekarskog tima iz Srbije, po povratku iz Haga, gde su pregledali Šešelja.

– Čovjek se nepravilno liječi. Nije primio 12 terapija. Metastaze su na jetri i mogu da se šire – kaže Bojić i špekulacije da bi Šešelj uskoro mogao da nastavi liječenje na VMA ocjenjuje kao „gluposti“.

– Daleko smo mi od tog rešenja. O tome ne odlučujemo mi, već Tribunal – dodaje Bojić.

Ljekari, stručnjaci iz onkologije upozoravaju da je zdravstveno stanje Šešelja veoma ugroženo i zahtjeva ozbiljno liječenje.

– Nezahvalno je govoriti o prognozama, ali praksa ukazuje da pacijenti sa Šešeljevom dijagnozom mogu da žive od šest mjeseci do pet-deset godina. To zavisi od mnogih faktora, od toga koliko je funkcija jetre očuvana, ali i načina liječenja. Pitanje je da li je moguća operacija i koliko i kako bi na njega djelovala hemoterapija – kaže Marko Erak, načelnik Klinike za radiološku terapiju Instituta za onkologiju Vojvodine.

Direktor Instituta za onkologiju Radan Džodić kaže da bi za Šešelja najbolje rješenje bila operacija, ali pod uslovom da su metastaze odstranjive.

(NAP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*