Prva utakmica američkog fudbala u ligi BiH

Američki fudbal jedan je od sportova koji donosi najveću zaradu kada se radi o TV prijenosima utakmica.

Tako, naprimjer, Superbowl ili finale američkog fudbala svake godine ostvari prihod od nekoliko milijardi dolara, i već godinama unazad jedan je od najgledanijih sportskih događaja na planeti, ostavljajući iza sebe finale Svjetskog prvenstva u fudbalu, NBA i olimpijske igre.

U Bosni i Hercegovini ovaj sport zaživio je u tri grada: Sarajevu, Banjoj Luci i Tuzli. Tri kluba, Sarajevo Spartansi, Tuzla Saltminersi i Banja Luka Rebelsi od subote će se po prvi put takmiče u bh. ligi. Kako nam je rekao jedan od igrača Sarajevo Spartansa, Dženan Brigić, predstojeća utakmica Sarajlija je historijska za klub koji je dosad igrao u Centralnoevropskoj ligi (CEFL)

„Naš klub postoji od 2011. godine, kada se par mladih entuzijasta okupilo na Koševu i počelo trenirati američki fudbal. Takmičili smo se u Centralnoevropskoj ligi i igrali protiv klubova iz Srbije, Hrvatske, Slovenije itd. Sada se tu okupila tri kluba iz BiH i krenuli smo u osnivanje lige“, kazao nam je Brigić.

Ovaj sport u BiH prati tek nekolicina ljudi, a ovakvim potezom entuzijasti iz cijele BiH ovaj sport će zaživjeti u našoj zemlji.

(Radio Sarajevo)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*