„Mladi Tuzle“ proslavili 15.rodjendan

“Mladi Tuzle” su u nedjelju, 31.3.2019, u motelu Minero proslavili svoj 15. rođendan; odnosno zvanično obilježili 15 godina postojanja i rada sa djecom i mladima zajedno sa članovima, roditeljima, prijateljima i zvanicama.

Tom proslavom je oficijelno završena manifestacija „15.Dani Mladih Tuzle“ pod motom „Ono što volimo, ono što pamtimo“ čiji se program realizovao svakog vikenda s petkom u mjesecu martu.

Tradicija proslave svake godišnjice postojanja “Mladih Tuzle” jeste proglađenje najaktivnijih članova u protekloj radnoj godini. Ovog puta, proglašena su tri najaktivnija, a dugogodišnja člana, koji su dosad djelovali u različitim sferama rada:

–        Nermin Brković, član od 2007. godine

–        Kemal Fazlić, član od 2011. godine

–        Adnan Džekić, član od 2015. godine

Najaktivnijom članicom je proglašena dogogodišnja saradnica u radu Dramskog studija za djecu i mlade, Amila Šećerbegović.

Pored titula najaktivnijih članova, te večeri su proglašene najbolje ženske i muške uloge u projektima realizovanim tokom 2018. godine.

Titulu najbolje ženske uloge dobile su:

–        Ajla Mušanović – Lik “Remzija” – Predstava ESMERALDA

–        Hena Trutović – Lik “Sara” – Film OD GNIJEZDA DO ZVIJEZDA

–        Sanja Vuleta – Lik “Esmeralda” – Predstava ESMERALDA

Titulu najbolje muške uloge dobili su:

–        Tarik Kačapor – Lik “Tarik” – Predstava PAT

–        Muhamed Delić – Lik”Albert” – Predstava ALISA U ZEMLJI SLOVA

Specijalno priznanje za doprinos razvoju Udruženja dodijeljeno je Dini Subašiću, koji je dobio i poziciju saradnika u radu Dramskog studija za djecu i mlade.

U subotu, 30.3.2019., realizovan je upis 100 polaznika u Dramski studio za djecu i mlade 2019 u okviru projekta “Djevojčice i dječaci glasno protiv rodno zasnovanog nasilja”, kojeg implementira Udruženje Vive žene, a finansira Evropska Unija. Isti dan, dodijeljeno je 150 certifikata polaznicima i članovima “Mladih Tuzle” za učešće u projektima u 2018. godini.

Publika kao građani Tuzle su, mjeseca marta, mogli prisustvovati programu manifestacije i to na dvije premijere predstava “Nedokazni stvor” i “Plesom kroz vjekove” u produkciji Pozorišta mladih Tuzle i Udruženja “Mladi Tuzle”, te premijeri filma “Od gnijezda do zvijezda” u režiji Adnana Džekića uz mentorstvo Adnana Mujkića.

Program je također sadržavao i gostujuće izvedbe; kao što su kultna predstava “Glumac… je glumac… je glumac” sa glumcem Zijahom Sokolovićem; koncert sevdaha Damira Imamovića, koncert doktor nauke i umjetnosti  Agote Vitkai Kučera, te koncert Ene Ovčine sa gostima. Bitno je istaći posjetu i druženje s glumcem Arminom Omerovićem u sklopu prikazivanja nagrađivanog bosansko-hercegovačkog filma „Armin“.

Odigrane su i reprize predstava “Iskorak” i “PAT”, koje su dio projekta „Djevojčice i dječaci zajedno protiv rodno zasnovanog nasilja“ kojeg implementira Udruženje „Vive žene“ Tuzla, a finansira Europska Unija.

Realizovan je koncert songova iz predstava „Mladih Tuzle“ od 2004. do 2018. godine kao emotivni i scenski performans u kojem su učestvovali sadašnji i bivši članovi „Mladih Tuzle“.

Prikazani su filmovi „Ruža“ i „Virtuelni zatvor“ nastali u produkciji Udruženja „Mladi Tuzle“ u saradnji sa Pozorištem mladih Tuzle. Održane su i dvije nedjeljne filmske projekcije na traci za najmlađe, crtani „Anastasija“ i poznati „Harry Potter“.

(RTV7)

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*