Mogherini: EU će priznati Palestinu

Novoimenovana šefica diplomatije Evropske unije Federica Mogherini istakla je da bi u roku od pet godina EU mogla da prizna državnost Palestini.

Ona je u svom prvom intervjuu po dolasku na mjesto koje je zauzimala Catherine Ashton navela da EU mora da krene dalje u svojoj politici prema Bliskom Istoku.

– Bit ću srećna ako se do kraja mog mandata prizna državnost Palestini. Kriza na tom području mora da se riješi, cijele generacije rastu zajedno s palestinskim problemom – rekla je Mogherinijeva.

Doskorašnja ministarka inostranih poslova Italije objavila je da će u toku nedjelje otputovati na Bliski Istok, gdje će posjetiti Tel Aviv, Jerusalem, Ramalu i Gazu, a razgovarat će i s premijerom Izraela Benjaminom Netanyahuom.

– Ovih dana dobijam poruke od palestinske i izraelske strane, kao i od ključnih arapskih zemalja. S obzirom na to, mislim da je vrijeme da Evropska unija preduzme dalje korake u tom području – dodala je Mogherinijeva.

Prema njenim riječima, problemi u tom regionu mogu biti riješeni samo koordinisanom akcijom svih zemalja koje imaju interese, ali koje do sada nisu dijelile zajednički interes.

– Zapravo, bit će teško garantirati sigurnost za zemlju bez granica, ali bi okvirni dogovor u tom slučaju mogao da stvori uvjete za rješavanje izraelsko-palestinskog problema – zaključila je Mogherinijeva.

Prošle nedjelje Švedska je zvanično priznala državnost Palestini, a takvu tendenciju su izrazile Velika Britanija i Francuska, a o tome je 2012. godine govorio i predsjednik Rusije Vladimir Putin, prenosi Blic.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*