Granična policija BiH uhapsila devet osoba, pretreseno 10 lokacija širom zemlje

Policijski službenici Granične policije BiH, prema naredbi Suda i Tužilaštva BiH su u više bh. gradova uhapsili devet osoba te pretresli 10 lokacija, a u okviru akcije “Marakan” u vezi sa krijumčarenjem migranata.
Uhapšene osobe će nakon kriminalističke obrade uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti predate Tužilaštvu BiH. Također, privremeno je oduzeto četiri putnička vozila, određena količina opojne droge i municije.

Akcija je provedena na području Bijeljine, Brčkog i Donjih Žabara. Aktivnosti policijskih službenika usmjerene su protiv organizirane kriminalne grupe koja je od januara do aprila 2019. godine na području Bijeljine, Brčkog, Bihaća i Gradiške krijumčarila migrante iz zemalja visokog migracijskog rizika, a najčešće Pakistana, Irana, Iraka i Sirije.

Kako je naglašeno, pripadnici GPBiH tokom provođenja akcije kodnog naziva “Marakan” dokumentovali su više slučajeva krijumčarenja osoba s područja Srbije u BiH, te njihovo daljnje prebacivanje u zemlje Evropske Unije. Identificirano je 11 državljana BiH koji su prokrijumčarili više od 140 migranata čime su stekli značajnu protupravnu imovinsku korist.

“S povećanim pritiskom migranata na granicu BiH pojačali smo i aktivnosti s ciljem otkrivanja kaznenih djela u vezi s krijumčarenjem ljudi. U 2018. i 2019. godini pripadnici GPBiH evidentirali su 78 kaznenih djela ‘krijumčarenje ljudi’, te osam ”organiziranje skupine ili udruženja za vršenje KD krijumčarenje migrantima” i realizirali niz akcija na presijecanju krijumčarenja migranata na dijelu tzv. balkanske krijumčarske rute (Taurus, OX, Centar). Uspješna realizacija akcije rezultat je profesionalizma i predanosti službenika Centralnog istražnog ureda, ali i drugih postrojbi GPBiH koje su u njoj učestvovale: za nadzor i osmatranje, PGP Bijeljina, postrojba za podršku i kontrolu terenskih ureda Zapad, Sjeverozapad i Istok. I u ovoj akciji veoma je značajna izuzetna suradnja GPBiH s Tužilaštvom i Sudom BiH”, poručeno je iz Granične policije Bosne i Hercegovine.

Istaknuta je podrška Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, Službe za poslove sa strancima BiH, ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Tuzlanskog kantona.

(Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*