Njemačka – historijski štrajk ozbiljno poremetio

Promet vozova je u četvrtak ujutro bio ozbiljno poremećen u Njemačkoj zbog štrajka bez presedana mašinovođa Deutsche Bahna, predviđenog do ponedjeljka.

Poremećaji su pogodili posebno regionalni i prigradski prijevoz u sate kada većina Nijemaca ide na posao.

Štrajkači sindikata GDL (Gewerkschaft Deutscher Lokomotivfuhrer) kao što su predvidjeli za četvrtak ujutro za putnički prijevoz u četvrtak ujutro, započeli su u srijedu pokret u teretnom prijevozu.

U Berlinu, jedva trećina gradskih vozova S-Bahn je cirkulirala u četvrtak u ranim satima, uzrokujući jutarnju gužvu veću od uobičajene.

Korisnici su upozoreni na ovaj štrajk, najduži u posljednjih 20 godina i većina se mogla pripremiti za alternativno rješenje.

U Rhenaniu u sjevernoj Westphaliji i Dusseldorfu, regionalni promet je bio snažno pogođen štrajkom.

U Bavarskoj (na jugu), najmanje 50 posto regionalnih vozova je otkazano, prema Deutche Bahnu. U Minhenu drugom gradu po veličini u zemlji S-Bahn koristi veliki broj ljudi u vrijeme prometne špice, cirkulira samo jedan voz svaki sat.

Sindikat GDL je pozvao na štrajkački pokret prije svega u teretnom prometu počevši od srijede u 14.00 sati po srednjoevropskom vremenu, zatim u putničkom od četvrtka u 01.00 sati po srednjoevropskom vremenu.

Željeznički promet bi trebalo da bude nastavljen u ponedjeljak od 03.00 sata po srednjoevropskom vremenu.

Ovaj štrajk dolazi u trenutku kad Njemačka ovog vikenda proslavlja 25. godišnjicu rušenja Berlinskog zida. Dva miliona posjetilaca se očekuje za ovu priliku u glavnom njemačkom gradu.

U središtu sukoba su povećanje plata i smanjenje radnog vremena, ali također spor oko zastupljenosti sindikata, koji želi pregovarati s Deutsche Bahnom u ime drugih kategorija kao što su mašinovođe. Kompanija to odbija.

Sukob je izbio početkom septembra i najduži je i neobično veliki u Njemačkoj, zemlji poznatoj po kvalitetu njenog socijalnog dijaloga. Brojni mediji i politički zvaničnici su kriikovali ovaj štrajk, koji zabrinjava ekonomski milje u kontekstu krhkih ekonomskih uslova.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*