Protiv BiH godišnje više od 800 tužbi u Strazburu

Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu se, na godišnjem nivou, protiv BiH podnese od 800 do 1.000 tužbi.

To je za “Nezavisne” potvrdila Belma Skalonjić, zastupnik Savjeta ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Podaci za 2018. godinu govore da je podneseno 898 aplikacija, ali su, od toga, 683 proglašene neprihvatljivim, odnosno brisane su sa liste predmeta zbog neispunjavanja formalno-pravnih uslova dopuštenosti.

“Prema podacima iz januara 2019, pred Evropskim sudom je bilo 848 aktivnih tužbi protiv Bosne i Hercegovine”, naglasila je Skalonjićeva.

Iznos koji je BiH platila po osnovu presuda Evropskog suda za ljudska prava doseže pet miliona KM. Međutim, po osnovu prijateljskih nagodbi i unilateralnih deklaracija, isplaćeno je oko 28 miliona KM.

“Najveći broj aplikacija koje građani BiH podnose Evropskom sudu za ljudska prava odnosi se na dva problema za koja je i na domaćem nivou utvrđeno da predstavljaju sistemske probleme u našem pravnom sistemu. Naime, radi se o nerazumnoj dužini domaćih sudskih postupaka i neizvršenju domaćih sudskih presuda koje glase na novčana potraživanja, što povlači pitanje povrede prava na pravično suđenje iz člana 6. Evropske konvencije”, napominje Skalonjićeva.

Banjalučki advokat Darko Kremenović nije iznenađen razlozima zbog kojih bh. građani pravdu traže u Strazburu.

“Sudski postupci u BiH dugo traju. Ima slučajeva gdje traju i pola ljudskog života. Svakako je preko određenog perioda previše ljudima da čekaju pravdu i zadovoljenje njihovih prava, tako da su takve tužbe pred Sudom u Strazburu u cijelosti osnovane”, rekao je za “Nezavisne” Kremenović, koji je i predsjednik Advokatske komore Banjaluka.

Inače, prema ranije objavljenim informacijama, građani Crne Gore, Srbije i BiH su među onima koji su se u 2018. godini najviše žalili Evropskom suda za ljudska prava u Strazburu.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, broj tužbi je, sudeći po ranijim statistikama, u porastu.

Podsjetimo, prije nekoliko godina, Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu na godišnjem nivou godišnje je podnošeno u prosjeku 500 tužbi protiv BiH.

Posljednji izvještaj Evropskog suda za ljudska prava ukazuje da je ukupan broj novopodnesenih predmeta u 2018. godini pao za 32 odsto u odnosu na prethodnu godinu, sa 63.350 na 43.100.

Najmanje tužbi u 2018. godini stiglo je iz Velike Britanije, Danske, Njemačke i Irske.

BROJKE
43.100 ukupan broj novopodnesenih predmeta u 2018. u Strazburu

898 aplikacija iz BiH podneseno 2018.

683 proglašene neprihvatljivim

 

(Nezavisne)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*