Članovi SABNOR-a TK obilježili Međunarodni dan borbe protiv fašizma

Danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma. Tim povodom Savez antifašista i boraca NOR-a TK i Udruženje antifašista grada Tuzle odali su počast žrtama fašizma u Tuzli.

Husein Bakalović, V.D. Predsjednika Saveza antifašista narodnooslobodilačkog rata TK podsjetio je na značaj obilježavanja ovog dana, koji je u historiji poznat kao Kristalna noć.

9. novembra 1938. godine u gradovima nacističke Njemačke ubijeno je više od 90 Jevreja, demolirano 7.000 jevrejskih kuća i prodavnica i spaljeno na stotine sinagoga. Tim događajem zvanično je počeo progon Jevreja, što je rezultiralo velikim brojem žrtava.

Savez antifašista i boraca NOR –a TK i Udruženje antifašista grada Tuzle odali su počast žrtvama fašizma polaganjem cvijeća na spomeniku Suza, mjesta gdje se nalazila stara željeznička stanica, odakle su tuzlanski Jevreji, ali i građani drugih nacionalnosti, odvođeni u koncentracione logore.

Članovi SABNOR – a TK obilježili su ovaj datum kako bi podsjeti na zločine koji, nikada više, nikome, ne smiju da se dogode.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*