Šarović objašnjava šta će za BiH značiti sporazum o slobodnoj trgovini s Turskom

Članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Šefik Džaferović u četvrtak će u Turskoj potpisati sporazum o slobodnoj trgovini s tom zemljom, a državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa naše zemlje Mirko Šarović za Klix.ba objašnjava šta sporazum donosi.

BiH je na izradi sporazuma o slobodnoj trgovini s Turskom radila skoro tri godine, a na radost brojnih bh. privrednika i izvoznika on će u četvrtak biti potpisan, a benefiti za privredu naše zemlje trebali bi se osjetiti veoma brzo.

“Uspjeli smo konačno prošle godine da to ispregovaramo. Ovaj sporazum je bolji od prethodnog sporazuma koji je bio potpisan još 2003. godine. Ovaj je modernizovan i unaprijeđen na mnogo načina. Ovaj sporazum o slobodnoj trgovini omogućuje BiH da ima slobodan pristup tržištu Turske, kao i Turska u BiH, kada su u pitanju usluge i javne nabavke. To je posebno značajno za nas, jer je tursko tržište veoma zatvoreno”, kazao je za Klix.ba Šarović.

Jedine dvije zemlje kojima je Turska dozvolila slobodan pristup uslugama i trgovini su Singapur i sada BiH, objašnjava ministar.

“Sporazum je unaprijeđen i kada je u pitanju oblast trgovine mesom, što do sada nije bio slučaj. Meso do sada nije bilo na režimu slobodne trgovine, izuzev količine koju je Turska odobravala jednostrano, što je počelo od 2014. kao vid podrške nakon velikih poplava u našoj zemlji. Sada je BiH prvi put u sporazum o slobodnoj trgovini uspjela da ubaci i obavezu Turske za uvoz jedne količine kroz kvotu goveđeg mesa, mesa peradi, ovaca i koza, ali i kaurme. (mješavina mesa)”, ističe Šarović.

BiH bi sada u Tursku na godišnjoj osnovi trebala izvoziti do 15 hiljada tona mesa.

“Kada je u pitanju govedina Turska je na bazi već ispregovaranog sporazuma u narednih pet godina obezbijedila BiH izvoz osam hiljada tona, ali na to bi se naslanjalo dvije hiljade tona pilećeg, ovčijeg mesa i kaurme. Tako da bi BiH sada na godišnjoj bazi trebala izvoziti u Tursku oko 15 hiljada tona mesa”, naglašava Šarović.

Ovaj sporazum se dugo pripremao. Ministar Šarović je vodio i danas razgovore o ovoj temi, a razgovarao je i sa jednim od članova Predsjedništva.

Zanimljivo je da će sporazum sa Turskom kao predsjedavajući Predsjedništva BiH potpisati Milorad Dodik, iako je gotov cijeli posao priprema i pregovora vodio državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.

“Ja sam rekao da nije važno ko god da potpiše, važno je da sporazum stupi na snagu i da smo sve ispregovarali. Zadovoljan sam što će ovaj sporazum BiH donijeti mnogo više benefita nego do sada i bit će snažna podrška ekonomskom razvoju”, poručio je Šarović.

Pored toga treba istaći da će u narednih nekoliko dana na snagu stupiti odluka da BiH u zemlje Evropske unije može izvoziti osim pilećeg mesa i sve prerađevine od pilećeg mesa.

“BiH koliko izvozi pilećeg mesa isto toliko izvozi i prerađevina od pilećeg mesa. Odluka evropskih nadležnih tijela bit će objavljena za nekoliko dana”, kazao nam je Šarović.

Također, očekuje se i pozitivna odluka kada je riječ o izvozu konzumnih jaja iz BiH.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*