Istraživanja potvrdila da dojenje može smanjiti struk

Dojenje beba jedan je od najzahtjevnijih dijelova majčinstva, no njegove su prednosti višestruke za novorođenče. Međutim, osim što je dojenje dobro za bebe, onoj e odlično i za majke. Naime, najnovija istraživanja pokazala su da dojenje smanjuje obim struka kod majke.

U istraživanju “Ishodi trudnoće i zdravlje u zajednici” Univerziteta u Pittsburghu i Državnog univerziteta Michigan učestvovalo je 700 žena. Istraživači su pratili majke sedam do 15 godina nakon što su rodile.

Rezultati koji su objavljeni u časopisu Journal of Women's Health, pokazali su da su mame koje su dojile više od šest mjeseci imale tanji struk gotovo četiri centimetra u poređenju sa strukom mama koje su prestale dojiti nakon šest mjeseci ili čak i ranije.

Osim toga majke koje su duže dojile imale su manji obim kukova. Istraživači su uzeli u obzir dob, rasu ili etničku pripadnost, komplikacije u trudnoći, socioekonomski status i faktore zdravog načina života.

Naučnici su otkrili i da su mame koje su dojile svoje bebe imale manji indeks tjelesne mase i sistolički i dijastolički krvni pritisak. Razlog za to je što su majke koje doje svjesnije bitnosti zdrave ishrane za bebu.

(Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*