Vlada FBiH: Senzor za bezbolno mjerenje šećera uvrstiti u Registar

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, razmatrala inicijativu poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Mirze Ganića za uvrštavanje lijeka enzalutamid za liječenje metastatskog karcinoma prostate rezistentnog na kastraciju s posebnog programa u okviru Liste lijekova u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti koji se mogu koristiti na teret sredstava Fonda solidarnosti FiH, na Listu lijekova ovog fonda.

U izjašnjenju Vlade je navedeno da na Listu lijekova Fonda solidarnosti mogu biti uvršteni i lijekovi preporučeni kroz poseban program, za koje budu osigurana dodatna sredstva. Preporučeni sadržaj posebnog programa sadrži lijekove koji se koriste isključivo prema posebnoj preporuci ordinirajućeg doktora medicine, specijaliste određene grane, za odgovarajućeg pacijenta, uz tačno utvrđenu indikaciju, način primjene, doziranje, te uz navedenu očekivanu potrebnu količinu lijeka i dužinu trajanja terapije. Uvođenje osiguranika u pravo korištenja preporučenih lijekova vrši
Komisija za utvrđivanje prava korištenja lijekova.

Trenutne aktivnosti Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, navedeno je u izjašnjenju, usmjerene su na reviziju liste lijekova Fonda solidarnosti. Na posljednjem sastanku Komisije za stavljanje i skidanje lijekova na Listu lijekova Fonda solidarnosti FBiH je, prema dostavljenim stručnim mišljenjima podkomisije za onkološke lijekove, predloženo da lijek enzalutamid kapsule u jačini od 40 mg, s posebnog programa, bude uvršten na Listu lijekova Fonda solidarnosti.

Federalna vlada danas se očitovala i o zaključcima Kolegija Općinskog vijeća Kladanj koje je, podržavši incijativu “Za život sa manje boli”, sugeriralo nadležnim organima i institucijama da poduzmu neophodne aktivnosti za nabavku senzora za bezbolno i kontinuirano mjerenje nivoa šećera u krvi za djecu i odrasle oboljele od dijabetesa.

Federalna vlada navodi da je, uvidom u spisak medicinskih sredstava koji imaju dozvolu za promet u BiH, utvrđeno da se ovaj senzor još ne nalazi na našem tržištu. Za stavljanje u promet medicinskog sredstva u BiH potrebno je da se proizvođač sa sjedištem u BiH ili pravna osoba koja zastupa stranog proizvođača i ima sjedište u našoj zemlji obrati Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH i pokrene proces upisa senzora u Registar medicinskih sredstva za tržište BiH. Tek nakon upisa podnosilac zahtjeva stiče pravo plasiranja tog proizvoda na bh. tržištu.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*