Napetosti nakon Ramine izjave o Kosovu

Izjava predsjednika albanske vlade Edija Rame o neovisnom Kosovu na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s njegovim domaćinom, predsjednikom srbijanske vlade Aleksandrom Vučićem u Beogradu, potaknula je prosvjede u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, većinski naseljenom Srbima, izvjestila je u ponedjeljak na večer Radio-televizija Srbije (RTS).

Srbi su se u sjevernom dijelu grada “okupili pružajući potporu stajalištu srbijanske vlade da je Kosovo dio Srbije”, javio je reporter RTS-a.

Rama je u ponedjeljak započeo dvodnevni posjet Srbiji, a na tiskovnoj je konferenciji nakon razgovora s Aleksandrom Vučićem, pozvao Srbiju
da prizna neovisnost Kosova “kao realnost” koju je prihvatila većina država svijeta, što je Vučić nazvao “provokacijom” i uzvratio kako neće dopustiti nikome da “ponižava Srbiju”.

U sjevernom dijelu Mitrovice u prosvjednoj vožnji sudjelovalo je nekoliko desetaka automobila koji su, uz državne zastave Srbije, nakon kruženja gradom u koloni odvezli prema obližnjem Zvečanu, jednoj od četiri općine na sjeveru Kosova sa srpskom većinom.

Incidenata nije bilo, a na središnjem mostu preko rijeke Ibar, koja dijeli srpski od albanskog dijela grada, pojačane su ophodnje kosovske policije i KFOR-a.

Edi Rama bi u utorak trebao posjetiti jug Srbije, gdje u tri općine – Preševu, Medvei i Bujanovcu, žive većinski etnički Albanci, a beogradski mediji ranije su javili da je planiran njegov govor u domu kulture u Preševu.

Političke vođe Albanaca na jugu Srbije izjavile su kako Ramu dočekuju “kao svog premijera”.
(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.