Festival sevdalinke „Sevdalinko u srcu te nosim“ 19. juna u BKC-u u Tuzli

Ovogodišnji, jedanaesti po redu, Festival sevdalinke „Sevdalinko u srcu te nosim“ bit će održan 18. i 19. juna, dogovoreno je na jučer održanoj sjednici Organizacionog odbora ove manifestacije. U okviru revijalne večeri, koja će se održati u Velikoj Sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, izvodeći naše najljepše sevdalinke, publici će se između ostalih predstaviti i Snežana Đurišić , Halid Bešlić, Merima Njegomir, Nihad Alibegović, Nedeljako Bilkić i brojni drugi gosti Festivala. Noć prije, 18. juna u okvirima Festivala bit će održano takmičarsko veče za nove kompozicije koje će biti izvedene na ovom Festivalu, kao i regionalno takmičenje harmonikaša pod pokroviteljstvom jednog od najpoznatijih svjetskih proizvođača ovoga instrumenta, kompanije Guerrini iz Italije.

Osim organizacije ovogodišnjeg Festivala, na jučerašnjoj sjednici se razgovaralo i o procesu upisa sevdalinke na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa čovječanstva.

„Na sastanku koji smo nedavno imali u resornom federalnom ministarstvu dobili smo informacije da procedura ide svojim tokom. Stručni tim završava aktivnosti u vezi sa aplikacijom, a uskoro se očekuju i pisma saglasnosti baštinika sevdalinke i pisma podrške ustanova kulture, koja treba da budu prilozi ovoj aplikaciji i da joj dodatno daju na težini i kredibilitetu“, kazali su kustos u Muzeju Istočne Bosne Vesna Isabegović i stručni saradnik za kulturno- historisjsko, umjetničko i spomeničko naslijeđe Semir Hadžimusić, inače članovi Organizacionog odbora.

Podsjećamo Festival sevdalinke upravo za cilj ima afirmaciju i očuvanje sevdalinke kao „kulturno-historijskog nematerijalnog blaga Bosne  Hercegovine i kruna je brojnih aktivnosti koje Udruženje muzičkih umjetnika sa svojim prijateljima provodi tokom cijele godine.

Jedna od takvih aktivnosti je i 3. aprila održani koncert „Sevdah u Beogradu“. Na sastanku su rezimirane i ove katvinosti te je istaknuto da „već dugo vremena neki koncert u Beogradu nije pobudio ovoliko interesovanja, kao što je to „Sevdah u Beogradu“. Dokaz tome su i mnogobrojni pozivi svih relantnih medijskih kuća iz Bosne i Hercegovine, Srbije ali i cijelog regiona koji su izrazili interes za ovim događajem.“ Posebno na značaju daje činjenica da je cjelokupan koncert snimala i državna televizija RTS.

Na kraju jučerašnjeg sastanka članovi Organizacionog odbora su konstatovali da je, iako je datum ovogodišnjeg Festivala već određen, pred njima još uvijek mnogo posla kako bi Festival sevdalinke „Sevdalinko u srcu te nosim“ i ove godine opravdao očekivanja svih ljubitelja sevdalinke, ljubavne pesame koja očarava svojom ljepotom, otmjenošću i snažnim emocijama.

Pored navedenih članovi organizacionog odbora su, izmežu ostalih i Jasna Hadžiselimović, Selma Softić Porobić, Salih Slijepčević, Dino Kalesić, Edin Jahić, Nizama Softić, Eldina Čustović, Selma Bešić Čerkezović i mnogi drugi.

(RTV7/Org.odbor)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*