Inzko pred Vijećem sigurnosti UN-a

Visoki predstavnik Valentin Inzko juče se obratio Vijeću sigurnosti UN-a i prezentirao svoj šestomjesečni izvještaj u vezi sa provedbom mira u Bosni i Hercegovini.

Inzko je, na početku obraćanja, podsjetio da su građani BiH prije mjesec dana izašli na izbore da glasaju na sedmim poslijeratnim općim izborima.

“Nažalost, stranke, zvaničnici i institucije koje upravljaju zemljom na raznim nivoima nisu odgovorile na probleme ove zemlje sa istom spontanom urgentnošću i kreativnošću sa kojima su obično građani odgovorili na poplave.
Zato je Bosna i Hercegovina na silaznoj putanji od 2006. godine. Osam godina je dosta vremena za bilo koju zemlju kada ide pogrešnim putem. Dobre vijesti su da imamo šansu okrenuti novi list”, rekao je Inzko.

On je naglasio da se nije obratio Vijeću sigurnosti samo kao visoki predstavnik, nego i kao istinski prijatelj Bosne i Hercegovine koji želi najbolje njenim građanima.

Baš kao što se Bosanci i Hercegovci moraju više potruditi, tako mora i međunarodna zajednica, smatra Inzko, jer jasno je da posao međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini nije završen.

(RTV7/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.