Apotekari u Tuzli angažuju advokata u borbi s Vladom Tuzlanskog kantona

Magistri farmacije u Tuzlanskom kantonu već nekoliko dana se bore za opstanak struke, a s obzirom na to da štrajk upozorenja nije polučio konkretne rezultate, apotekari u borbi s Kantonalnom vladom i Zavodom zdravstvenog osiguranja angažuju advokata.
Farmaceuti iz Tuzlanskog kantona ističu da nisu u ravnopravnom položaju kao ostale kolege u Federaciji Bosne i Hercegovine. Oni traže da cijena usluge po isporučenom receptu s esencijalne liste lijekova bude povećana sa trenutne jedne marke sa PDV-om na 1,75 KM.

Magistri farmacije iz ovog kantona prošle sedmice održali su polusatni štrajk upozorenja, koji je jedino rezultirao sastankom njihovih predstavnika s premijerom Tuzlanskog kantona, ministrom finansija i direktorom Zavoda zdravstvenog osiguranja koji nije donio konkretna rješenja na obostrano zadovoljstvo.

Zbog takvog ishoda održan je sastanak apotekara na kojem je odlučeno da angažuju advokata koji će im pomoći u njihovoj borbi.

“Mi smo na obavjestili sve magistre farmacije o ishodu sastanka, na kojem je istaknuto da oni (predstavnici Vlade TK i Zavoda zdravstvenog osiguranja, op.a.) smatraju da nemaju sredstava za farmaceute u ovoj godini. Mi smo odlučili da se pravnim sredstvima dalje borimo, jer mi se borimo da nam se plaća izjednači s prosječnom plaćom zdravstvenih radnika na nivou Federacije BiH. Da bismo to postigli prvo moramo podići cijenu usluge po izdavanju jednog recepta. Angažovat ćemo advokata koji će nam pomoći u donošenju sljedećih koraka u našoj borbi”, rekla je za Klix.ba predstavnica farmaceuta Tuzlanskog kantona Amela Gazibegović.

Iako je postojala mogućnost da apotekari u ovom kantonu stupe u generalni štrajk, to se trenutno ne može ostvariti zbog ugovora koji su potpisali sa Zavodom zdravstvenog osiguranja TK vezano za izdavanje lijekova.

“Ukoliko bismo željeli u štrajk, morali bismo prekinuti ugovor koji nas obavezuje da i nakon toga imamo obavezu izdavanja lijekova mjesec dana. Željeli, ili ne, mi na takav način ne možemo u štrajk. Polusatni štrajk se uvijek može uraditi i mi smo u njemu već bili te smo objasnili Vladi TK i stanovništvu koji su naši problemi”, istakla je Gazibegović.

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja TK ranije su istakli da povećanja ugovorene cijene usluga za izdavanje recepata za lijekove s esencijalne liste u ovoj godini neće biti, a to pravdaju nedostatkom novca u kasi zavoda. Povećanje cijene usluge po izdatom receptu zavod bi koštalo 1.700.000 KM, a farmaceuti navode da bi ovo bilo moguće ostvariti iz suficita koji je zavod ostvario u prošloj godini.

(Klix)

Jedan komentar

  1. sramota, uvijek vam palo, dabogda vam bilo za hodze

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*