Predsjednik i kancelar odlučili: Austrija će održati vanredne izbore

Nakon današnjeg sastanka održanom u Beču austrijski predsjednik i kancelar, Alexander Van Der Bellen i Sebastian Kurz, odlučili se da se u Austriji održe vanredni parlamentarni izbori.

Ova odluka danas je donesena nakon afere u kojoj je učestvovao sada već bivši vicekancelar Heinz – Christian Strache, a koji je koalicioni partner kancelara Kurza u Vladi Austrije.

Van der Bellen je u obraćanju medijima kazao da je sada pravo vrijeme za održavanje novih izbora budući da su se određeni politički potezi jučer desili. Van der Bellen je kazao da je važno da se zadrži stabilnsot u državi i povjerenje u institucije.

Kao mogući termin održavanja izbora naveo je septembar.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz i čelnik Austrijske narodne stranke jučer jer zbog skandala u koji je upleten njegov koalicijski partner i čelnik Slobodarske stranke Austrije raspustio koalicijsku vladu.

Strache je jučer ujutro podnio ostavku nakon što su njemački mediji Sueddeutsche Zeitung i Der Spiegel objavili tajno snimljeni video na Ibizi u kojem Strache u razgovoru s jednom navodnom ruskom poduzetnicom za novac nudi prednosti pri dodjeli javnih tendera.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*