Ronilački klub Bosna u akciji čišćenja: Iz Drine izvadili 200 kilograma smeća

Prva akcija na rasporedu je bilo čišćenje rijeke Drine kod Višegrada. Akcija se održala jučer, u nedjelju, a učestvovalo je oko 20 ronilaca i izvađeno je oko 80 vreća što je oko 200 kilograma smeća, pretežno ambalažnog otpada.

Sljedeća Eko akcija je na rijeci Bosna kod Sarajeva i to u subotu, 25. maja 2019. godine, a organizatori očekuju da im se priljuče i građani iz lokalne zajednice.

“Iako su jezera BiH nadaleko poznata po svojoj ljepoti, činjenica je da se na njihovom dnu skriva zaboravljeni otpad, pa će tako ove godine u sklopu projekta ‘Zajedno za čiste vode BiH’ sudjelovati čak tri jezera. Ronioci će čistiti vode u jezeru Buško blato – Mandak kod Livna i u Jablaničkom jezeru i na taj način dati svoj doprinos uljepšavanju okoliša i brizi za čišće vode. Završna akcija čišćenja održat će se u Šićkom jezeru kod Tuzle gdje će se 08. juna obilježiti veliko finale projekta koji iz godine u godinu okuplja sve veći broj ronioca i građana koji podržavaju akcije čišćenja voda. Kao rezultat projekta, svake se godine iz morskih dubina izroni i zbrine nekoliko stotina vreća otpada, uglavnom plastike, gume i boca”, naveli su organizatori.

Pod vodstvom ronilačkog kluba Bosna, poznatom po svojim ekološkim akcijama, ovaj projekt iz sezone u sezonu donosi sve bolje rezultate. Ideja i cilj inicijatora projekta je kontinuiranim akcijama osvijestiti potrebu za očuvanjem čistoće voda i pojačati brigu o okolišu i prirodnim vodenim bogatstvima.

Svaka akcija uvijek okupi članove lokalne zajednice koji zajedničkim snagama daju svoj doprinos projektu, a ronioci kluba Bosna zahvaljujući dugogodišnjem predanom radu predvode akcije čišćenja diljem zemlje.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*