Crna Gora slavi Dan nezavisnosti

Crna Gora obilježava 13 godina od obnove nezavisnosti a najviši državni zvaničnici su tim povodom poručili da je vrijeme potvrdilo ispravnost takve odluke građana na referendumu.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da je vrijeme potvrdilo kakav je istorijski podvig napravila ta generacija.

“Ratnička zemlja slavne hiljadugodišnje tradicije mirnim demokratskim putem obnovila je svoje državno i nacionalno ime i svrstala se u red modernih evropskih država”, naveo je on u čestitki.
Sve ovo je, kako je rekao, siguran temelj i preduslov za dalji razvoj Crne Gore u skladu sa savremenim evropskim i svjetskim trendovima.

“Za novo doba potrebna su nam nova znanja. Živimo u vremenu četvrte industrijske revolucije. Zato moramo imati obrazovni sistem koji će biti ključ za osvajanje i implementaciju novih tehnologija, za osposobljavanje društva za razvoj u eri digitalizacije. Inovacije stvaraju i ambijent za prevazilaženje starih podjela i retrogradnog naslijeđa, u najboljem interesu današnjih i generacija koje dolaze”, naveo je on.
Poruke u sličnom tonu uputili su i predsjednik parlamenta Ivan Brajović i ranije na prijemu premijer Duško Marković.

Prijemu koji je prije nekoliko dana Marković organizovao na Cetinju od predstavnika opozicije je prisustvovao samo gradonačelnik Berana iz redova Socijalističke narodne partije Dragoslav Šćekić.

Prijemu je, međutim, prisustvovao osumnjičeni u slučaju pranja novca i akter afere “Koverta” Slavoljub Stijepović, inače savjetnik predsjednika Đukanovića, što je opozicija oštro kritikovala navodeći da je to dokaz da je Crna Gora 13 godina od obnove nezavisnosti zemlja korupcije i kriminala i privatna država jedne porodice.

Protiv Stijepovića je pokrenuta istraga nakon što je odbjegli biznismen Duško Knežević objelodanio snimak na kome se vidi da mu daje koverat sa 97.000 evra za nelegalno finansiranje Demokratske partije socijalista uoči posljednjih izbora.

Ta afera pokrenula je i građanske proteste u organizaciji Pokreta Odupri se. Oni su za damas na Dan nezavnosti najavili još jedan građanski protest nazvan “Za nezavisnost od koverti”, a organizatori su saopštili da očekuju podršku svih slobodnih građana koji žele nezavisnu državu bez koverti, organizovanog kriminala i korupcije.

Analitičari uoči godišnjice ocjenjuju da je Crna Gora mogla i morala značajno više da uradi na polju vladavine prava i borbe protiv korupcije, ali prevashodno na prevazilaženju podjela u društvu.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*