Odobrena pomoć za 56 malih i srednjih preduzeća stradalih u poplavama

Nakon strogog procesa odabira i evaluacije aplikacija pristiglih na javni poziv, Program Evropske unije (EU) za oporavak od poplava odabrao je 56 malih i srednjih preduzeća (MSP) iz 24 općine u poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini, za dodjelu bespovratne pomoći za oporavak od poplava.

Odabranim preduzećima bit će dodijeljena sredstva u iznosu višem od 2,8 miliona KM finansijske pomoći od EU.

Kroz dodjelu ovih bespovratnih sredstava, EU ima za cilj da pomogne u očuvanju radnih mjesta ugroženih štetama koje su prouzrokovale majske poplave, da podrži proizvodni kapacitet MSP te otvaranje novih radnih mjesta u poplavljenim područjima.

Krajni cilj je da se očuva i otvori do 2.000 radnih mjesta. Na javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava mogla su se prijaviti MSP koja se bave proizvodnom i proizvodno-uslužnom djelatnošću, a koja su registrirana na području općina Maglaj, Odžak, Domaljevac-Šamac, Orašje, Tuzla, Sanski Most, Živinice, Zenica, Srebrenik, Lukavac, Žepče, Bijeljina, Šamac, Doboj, Prijedor, Banja Luka, Modriča, Laktaši, Srbac, Šekovici, Vukosavlje, Donji Žabar, Čelinac i Brčko.

Proces odabira odvijao se u dvije faze i sastojao se od provjere usklađenosti prijava i evaluacije po kriterijima za odabir iz javnog poziva, te terenskih posjeta.

(RTV7 / Fena)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*