Google u znaku istorijskog uspjeha robota Filea

Na početnoj stranici globalnog internet pretraživača Google u posljednjih desetak sati je animacija tronožnog robota File, koji je dotakao tlo komete “67P Čurjumov-Gerasimenko”.

Evropska svemirska agencije (ESA) saopštila je da je taj, 100 kilograma težak robot dotakao tlo komete, juče oko 17 časova, nakon sedmočasovnog spuštanja sa sonde Rozete udaljene 500 miliona kilometara od Zemlje.

ESA je navela da je postignut prvi takav podvig u istoriji svemirskog istraživanja, kao i da je to rezultat desetogodišnje misije na proučavanju četiri kilometra duge komete, s ciljem prikupljanja uzoraka i podataka za koje se naučnici nadaju da će im pomoći da odgonetnu porijeklo sunčevog sistema.

Očekuje se da će to doprinijeti i saznavanju načina na koji su nastale planete i sam život, budući da stijena i led od kojih je repatica sazdana predstavlja svojevrsnu “vremensku kapsulu”.

Rozeta je prva svemirska letjelica u orbiti oko jedne komete.

File je juče lansiran po planu iako su naučnici ustanovili problem sa sistemom za pričvršćivanje, što znači da će mali, tronožni robot morati da se osloni na svoje harpune kako ne bi odskočio nazad sa površine komete.

(RTV7/nezavisne)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*