Centralna banka BiH želi kontrole za suzbijanje pranja novca, RS protiv

Centralna banka BiH donijela je mjeru kontrole platnog prometa kojom, kako je navedeno, želi suzbije pranje novca.

Iz Vlade entita Republike Srpske tvrde da je riječ o još jednom pokušaju prenosa nadležnosti i da sve kontrolne mehanizme koje Centralna banka želi da preuzme, zapravo posjeduju institucije RS i FBiH.

Ministarka finansija RS Zora Vidović rekla je, gostujući u emisiji Dnevnik plus RTRS-a, da su sa nivoa BiH skoro pa konstatni zahtjevi za prenosom nadležnosti.

– Mi smo uvijek jako oprezni i očekujemo takve pokušaje. Prije nekoliko dana dobili smo pismo od Centralne banke da žele da naprave registar računa fizičkih lica. Mi smo im odgovorili da Republika Srpske to u svom zakonu već ima i da ćemo mi to uraditi – pojasnila je Vidović.

Ona ističe da je u ovom slučaju u pitanju presedan.

– Centralna banka je donijela odluku da vrši kontrolu platnog prometa bez da je obavijestila bilo koji organ Republike Srpske, iako je kontrola platnog prometa u potpunosti u nadležnosti entiteta – rekla je Vidović.

Ona je istakla da je za žaljenje što srpski predsavnici u Centralnoj banci BiH nisu obavijestili institucije Republike Srpske da se priprema takva odluka.

– Odluka Centralne banke je potpuno neustavna i nezakonita – kategorična je Vidović.
Istakla je da ova odluka nije primjenjiva u praksi i da Ministarstvo finansija nema namjeru da je primjenjuje.

– Mi ćemo se boriti svim sredstvima da ta nadležnost ostane u Republici Srpskoj, kao i u FBiH, jer to su nadležnosti entiteta. Nećemo dozvoliti da se ta nadležnost prenese, a posebno jer nema nikakav legalitet – dodala je Vidović za RTRS.

Poručila je da su institucije Srpske spremne da idu i na sud sa ovim svim činjenicama.
(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*