Dugoočekivani izvoz pilećeg mesa iz BiH u Evropsku uniju je počeo

Dugoočekivani izvoz pilećeg mesa iz BiH u Evropsku uniju je počeo. Inspekcijska tijela u BiH u potpunosti su osposobljena, a carina EU prihvatila je prve kontingente, potvrdio je za naš list Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

– Trenutno su naše izvozne kompanije u aktivnim pregovorima s partnerima zemalja EU. Očekujemo snažan zamah peradarske industrije u 2019., što je posebno važno ako se ima u vidu da ova privredna grana u našoj zemlji za sebe veže oko 20.000 radnih mjesta. Dakle, ekspanzija proizvodnje nakon dobivanja dozvole za izvoz tek slijedi i siguran sam da će BiH biti daleko najveći proizvođač pilećeg mesa na Balkanu – kaže Šarović.
Također, osim prethodno odobrene četiri kompanije, za stavljanje na izvoznu listu prijavile su se i tri nove iz RS, što bi, ako zadovolje standarde i prođu potrebne procedure, značilo da će iz naše zemlje izvoziti sedam kompanija. Ako sve bude išlo planiranim tempom, ministar očekuje i početak izvoza konzumnih jaja, za šta BiH, također, posjeduje veliki potencijal i zadovoljavajući kvalitet.

– Važno je da napreduje i priča o početku izvoza crvenog mesa u EU. Nastojimo osigurati sve što je potrebno da bi i ovaj izvoz krenuo do kraja godine. Jedna od ključnih stvari koje je prethodno potrebno napraviti jeste nulti popis stoke, za šta je potrebno 700.000 KM. Optimista sam da bi se do kraja godine mogli osigurati i ti ključni uvjeti za izvoz crvenog mesa – kaže Šarović.
(Dnevni avaz)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*