Premijera predstave “Aladin” u nedjelju

Nova predstava Pozorišta mladih Tuzle, “Aladin” imat će svoja tri premijerna izvođenja po rasporedu:

Nedjelja, 9.6.2019. godine u 16.00 sati – PODJELA 1.

Nedjelja, 9.6.2019. godine u 19.00h sati – PODJELA 2.

Ponedjeljak, 10.6.2019. godine u 19.00 sati – PODJELA 3.

Bitno je istaći da je ova premijera zapravo peta premijera od januara 2019. godine u koprodukciji Pozorišta mladih Tuzle i Udruženja “Mladi Tuzle”.

“Aladin” je nastao po motivima istoimene priče i crtanog filma, a ispitni je materijal polaznika mlađe grupe Dramskog studija za djecu, mlade i odrasle 2019. Priča prikazuje magično isprepleteni život mladića Aladina koji se zaljubljuje u prelijepu princezu Jasminu, no boji se da ga ona neće zavoljeti zato što je „obični smrtnik“. Zidine palače i strogi zakon Sultana bili su prepreka da princeza Jasmina živi slobodan život, odlučuje u svoje ime i uživa ljepote vanjskog svijeta. Čuvena Agraba, grad neotkrivenih tajni, mjesto je u kojem pustolovina s Plavim duhom, Čarobnim ćilimom, Majmunom Abuom i drugim likovima spaja Aladina i Jasminu. Plavi duh se krije u čarobnoj svjetiljci, do koje čarobnjak Džafar pokušava doći kako bi zavladao Agrabom, ali Špilja čuda u kojoj se svjetiljka nalazi, u svoje skrivene odaje, pušta nebrušenog dijamanta Aladina. Plavi duh ispunjava Aladinovu želju i pretvara ga u princa kako bi shvatio da Jasmina voli njega, a ne njegovo porijeklo. Priča ukazuje na to da uvijek trebamo biti vjerni sebi, a onaj ko nas istinski voli, voljet će nas sa svim manama i vrlinama.

Dramski rad sa djecom kroz predstave sa poznatim motivima i univerzalnim pričama o važnosti ljubavi, prijateljstva i dobrih društvenih odnosa ostvaruje prenošenje poruke putem modela “djeca za djecu”. U ovom slučaju, 30 najmlađih će imati priliku najmlađima i njihovim roditeljima u publici ispričati jednu novu verziju bajke.

Osim razvijanja kreativnosti, mašte i stvaralačkog potencijala; pedagoški i dramski rad sa djecom mlađeg uzrasta je fokusiran i na  govorne i prezentacijske sposobnosti, stvaranje ambijenta zajedništva i sigurnosti, te kreiranje kvalitetnih međuljudskih odnosa.

Rad sa grupom i režiju predstave potpisuju Emir Ibrahimović, Hana Džaferović i Benjamin Avdić.

Predstava se izvodi na sceni Pozorišta mladih Tuzle/dvorana Kaleidoskop uz podršku Grada Tuzla i Centra za kulturu Tuzla u okviru LJETA U TUZLI. Rezervacije: 061 365 600.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*