Svjetski dan tolerancije

Generalna Skupština Ujedinjenih naroda je 1996. godine pozvala zemlje članice da ustanove Dan tolerancije u sladu s Deklaracijom o principima tolerancije koja je potpisana od članica 16. novembra 1995. godine. To je dan koji nas podsjeća na poštovanje i uvažavanje drugačijih od nas.

UNESCO je proglašenjem međunarodnog dana tolerancije skrenuo pažnju na brojne međunarodne akte koji se tiču ljudskih prava, uključujući Konvenciju o građanskim i političkim pravima, Konvenciju o eliminaciji svih oblika diskriminacija žena, rasne diskriminacije, kao i Konvencija o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida, te brojne druge. UNESCO je dao definiciju za toleranciju i ona glasi u cijelosti ovako!

Tolerancija je poštovanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti u svjetskim kulturama, forma izražavanja i način da budemo ljudi.

Tolerancija podrazumijeva volju i sposobnost prihvatiti i dopustiti različitost, bilo da se radi o razlikama u političkom uvjerenju, ili o vjerskim, rasnim ili spolnim razlikama.

Centar za edukaciju i istraživanje “Nahla” danas će u Sarajevu organizirati niz aktivnosti pod nazivom “Tolerancija na testu – život s hidžabom u bh. društvu”, povodom Međunarodnog dana tolerancije.

Cilj aktivnosti je senzibilizirati javnost o pravima i potrebama žena koje iz vjerskih razloga nose maramu te skrenuti pažnju na neophodnost vedeg uvažavanja ljudskih prava i dostojanstva građana i građanki BiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*