Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nesreća

Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nesreća obilježava se svake treće nedjelje u novembru, svake godine.

Iako su ovaj dan počele obilježavati žrtve saobraćajnih nesreća još 1993. godine, a Ujedinjene nacije (UN) prihvatile 26.10.2005., posvećen je sjećanju na milione poginulih i povrijeđenih u saobraćajnih nesrećama, njihove porodice i zajednice.

Mise sjećanja i ceremonije polaganja cvijeća održavaju se u znak sjećanja na žrtve saobraćajnih nesreća diljem svijeta. Policajci, udruženja koje pružaju podršku porodicama žrtava saobraćajnih nesreća, vlada i zajednice ujedinjuju porodice i prijatelje onih kojih su izgubili živote u prometnim nesrećama, kako bi obilježili ovaj dan nizom aktivnosti, prenose agencije.

Svakih šest sekundi na svijetu neko pogine ili je povrijeđen u saobraćajnoj nesreći, uključujući vozače, putnike, motocikliste, bicikliste i pješake.

Slogan ovogodišnjeg Svjetskog dana sjećanja na žrtve prometnih nesreća je: “Brza vožnja ubija – odbacimo dizajn brzih vozila!”(Speeding kills-design out speeding).

Ovaj slogan dio je globalnog plana za tzv. Desteljeće djelovanja za sigurnija vozila tj. vozila s poboljšanom sigurnošću kao i tehnologijama za izbjegavanje sudara te s najvišim nivoima zaštite korisnika osjetljivih dionica ceste, za informacije korisnika o sigurnosnim performansama motornih vozila te standardima minimalnih sudara, prenose agencije.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*