Iz Tuzle prema Vukovaru krenuo memorijalni maraton

Atletsko-reakretivni klub “Rekreativci” iz Tuzle, organizovalo je danas prvi supermaraton na relaciji Tuzla-Vukovar, povodom oblježavanja godišnjice pada ovog hrvatskog grada.

Maraton je krenuo sa mjesta stradanja tuzlanske mladosti „Kapije“, odakle je 18 rekreativaca iz Tuzle, te njih šest iz Bihaća, krenulo na put dug oko 140 kilometara. Trčalo se etapno u parovima po deset kilometara, a obezbjeđena je medicinska podrška. Jedan od učesnika je Mirzet Halilović iz Tuzle.

“Ovo je jedan mali doprinos da se pomogne u rasvjetljavanju istine u podršci žrtvama. Proteklih godina iz Vukovara je išao maraton prema Srebrenici, i mi na ovaj način želimo da ih podržimo, i na neki način im se odužimo”, kazao je Halilović.

Tuzlanskim maratoncima priključili su se i Bišćani, koji redovno učestvuju na memorijalnim maratonima. “Naše kolege iz Tuzle redovno dolaze na našu trku koju organizujemo u sjećanje na genocid u Srebrenici. Nadam se nastavku uspješne saradnje, i da će ova trka postati tradicionalna”, kazao je Jasmin Halilagić iz Bihaća.

Podršku učesnicima dali su gradonačelnik Grada Tuzla Jasmin Imamović, i konzul Republike Hrvatske u Tuzli Ivan Bandić.

“Ovo je jedna od najljepših gesti kojim sam svjedočio. Ovi momci koji su spremni da trče ovu dionicu, govore o ljubavi, povezanosti i pijetetu prema žrtvama. Svjedočio sam i ljetos takvoj gesti kada su iz Vukovara trčali ka Srebrenici. Tu je svaka riječ suvišna, jednostavno poštovanje i naklon prema žrtvama”, kazao je konzul Bandić.

“Bili smo zajedno žrtve Vukovar , Srebrenica i Tuzla. Na mjestu smo najveće tuzlanske tragedije. Ovo je solidarnost jednaka prema svim žrtvama u minulom ratu, prema žrtvama agresije na BiH i Hrvatsku, uz ogorčenje na puštanje četnika i zločinca Vojislava Šešelja na slobodu”, izjavio je Imamović.

Dolazak maratonaca u Vukovar predviđen je za večeras, a sutra će se pridružiti “Koloni sjećanja”.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*