Zemlje južne Evrope upozoravaju Tursku zbog Kipra

Sedam zemalja južne Evrope koje su u petak na Malti sudjelovale na samitu ponovo su pozvale Tursku da “prekine ilegalno djelovanje”, smjerajući na plan Ankare da buši u vodama kiparskog isključivog privrednog pojasa (EEZ).

– Iskreno žalimo što Turska nije odgovorila na opetovane pozive EU u kojima osuđuje ilegalno djelovanje Turske u toj zoni. Ako Turska ne prekine nezakonito djelovanje, zatražit ćemo od EU da razmisli o prikladnim mjerama zbog solidarnosti s Kiprom – ističu zemlje Med7 u završnoj izjavi.

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) komentirao je dešavanja nakon susreta na vrhu.

– EU neće pokazati nikakvu slabost u vezi s tim – rekao je Makron.

EU je početkom maja upozorila Ankaru nakon najave turskih vlasti da će do septembra bušiti plin u sektoru za koji Kipar smatra da zalazi u njegov EEZ.

– Turska krši međunarodne zakone, to je napad na naš EEZ, ona ne priznaje Kipar. Sretan sam zbog toga što su naši partneri uputili snažnu poruku iz solidarnosti s Kiprom – rekao je kiparski predsjednik Nikos Anastasiades (Nicos).

Republika Kipar ima vlast samo na dvjema trećinama otoka, na jugu. Sjeverni dio je Turska okupirala 1974.

Otkriće velikih zaliha plina na tom području posljednjih godina potaknulo je apetite. Kipar je potpisao ugovore o istraživanju s velikim kompanijama za naftu i plin kao što su italijanski ENI, francuski “Total” i američki “ExxonMobil”.

No, Ankara se protivi bilo kakvom istraživanju i iskorištavanju tih plinskih nalazišta koji bi isključivao Tursku Republiku Sjeverni Kipar, samoproglašenu na sjevernoj trećini otoka i koju ne priznaje međunarodna zajednica.
(Dnevni avaz)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*